Menu Sluiten

Moordenaar Mona veroordeeld

De man die in 2018 Mona Baartmans (79) uit Delft om het leven bracht, is veroordeeld tot veertien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De dader is de zoon van Mona. Volgens de rechtbank vandaag ging de man “koel en berekenend te werk.”

Op bewakingsbeelden is te zien dat Mona vertrok op zondagmiddag 23 september 2018 rond 16:30, uit het verzorgingshuis van haar man in Den Haag. Samen met een andere persoon stapte ze in een zwarte Renault Megane. Dat is het laatste levensteken van Mona.

Mona Baartmans

Op donderdag 31 oktober, bijna anderhalve maand na de vermissing van Mona, werd een lichaam gevonden aan een pad bij een bos vlakbij de Heinenoordtunnel, die onder de Oude Maas richting Rotterdam loopt. Dat bleek Mona te zijn. Toen was de man, die nu veroordeeld is, al gearresteerd. Hij bestuurde de auto op de dag dat Mona vermist raakte. De Renault bleek urenlang te hebben rondgereden rond de Heinenoord.

De man, de 60-jarige Ton L. uit Delft, bleek een verleden te hebben met geweldsmisdrijven, schreef Omroep West. Zijn broer Hans verbaast de aanhouding dan ook niet: “Hij zei vorige week al tegen me: je weet toch hoe het gaat, ze komen me halen. Ik hoop alleen dat ze aanbellen en niet de voordeur eruit rammen. Dat hebben ze dus wel gedaan.” Hans heeft zijn moeder als vermist opgegeven. Ton is verslaafd aan gokken en alcohol en heeft een psychische stoornis.

Ton L. had zo’n €40.000 van de rekening van zijn moeder gehaald en vergokt. Hij had zijn moeder om het leven gebracht om te voorkomen dat zij vragen ging stellen over het geld. Uit onderzoek van de pacemaker van de vrouw bleek dat het in de minuten vóór de dood van Mona heftig reageerde. Ze was waarschijnlijk gewurgd met een tie-wrap.

De broer van Ton was “tevreden met de uitspraak.”

Ton L. in het midden, in de rechtbank © Jan Hensema
X