Menu Sluiten

Drugsfabriek boven kinderdagverblijf in Amsterdam

In een appartement in de wijk IJburg in Amsterdam is in 2021 een zogenaamde ‘cocaïnewasserij’ aangetroffen. De drugsfabriek was gevestigd boven een kinderdagverblijf. Vandaag eiste het OM gevangenisstraffen van 3 tot 7 jaar tegen vijf verdachten die in de fabriek werkzaam waren. Ook de eigenlijke huurder van het pand is een celstraf van 2 jaar geëist. Hij zou de woning beschaikbaar gesteld hebben. Die zaak wordt apart behandeld.

In de woning trof de politie chemische stoffen aan en een persmal dat voorzien was van een logo. Daarnaast vond de politie bijna zes kilo cocaïnebase, dat gerookt kan worden.

De drugshandelaren en -fabrikanten communiceerden met elkaar via versleutelde berichten, maar deze waren gekraakt door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Op deze manier kwam de politie aan de locatie van de drugsfabriek. Deze werd zodoende ontmanteld daags na de opbouw ervan.

Het bleek dat er ook op verschillende plaatsen in Nederland, onder andere Den Haag en Rijswijk, goederen en chemische stoffen lagen voor de productie van coke. Ook vond men ruim 16 kilo van de drugs, klaar voor de verkoop, met een straatwaarde van bij 400.000 euro. Deze drugs waren weggestopt in twee tassen. Ook lag er in een andere woning een boodschappentas met daarin 21.000 euro. Donderdag gaat de strafzaak verder.

In het buitenland, voornamelijk in Zuid-Amerika, wordt de drugs in allerlei goederen verstopt en ‘ingewassen’. In een cocaïnewasserij wordt cocaïne weer uit die goederen gehaald. Daarvoor zijn chemische stoffen en processen nodig die een groot gevaar kunnen opleveren voor omwonenden en het milieu. Eind december vorig jaar werd zo’n cocaïnewasserij gevonden op een bedrijventerrein in Den Bosch.

X