Menu Sluiten

Eis van vijf jaar cel tegen jongerenwerker

Tegen een jongerenwerker uit Maastricht is vandaag vijf jaar cel geëist wegens aanzetten tot vernedering, dwang en mishandeling met voorbedachte rade in vereniging. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man negen minderjarige en kwetsbare jongens hebben aangezet tot geweld tegen drie andere jongens. Volgens het OM gebeurde dat tussen 2007 en 2021.

De man van 48 jaar uit Maastricht zou de mishandelingen hebben opgenomen op zijn mobiele telefoon. Volgens hem waren de handelingen een ‘pedagogische methode’. De mishandelde jongens zouden geld hebben ontvangen en denken dat ze meewerkten aan een film. Ook dachten ze dat de man wil zien hoe ver de mishandelaars zullen gaan. Hoewel de man zelf niet sloeg of schopte is hij wel strafbaar aan medeplegen.

De slachtoffers werden geschopt, geslagen met een riem, een lineaal en een honkbalknuppel. Ook werden ze bespuugd en vastgebonden. Bij één van hen werd een biljartkeu in de mond geduwd. Ze moesten de schoenen likken van de mishandelaars, spuug van de grond oplikken en er werd over iemand heen geplast. Een slachtoffer moest de jongens ‘meneer’ noemen en moest het geweld op de knieën ondergaan. Ook werd van iemand het hoofd onder water geduwd, werden De mishandelende jongens werd geld, kleding en dure horloges in het vooruitzicht gesteld. Als ze het geweld niet uitvoerden werd door de verdachte man gedreigd dat ze zelf slachtoffer zouden worden.

“Het is mijn nachtmerrie. Ik heb geen vertrouwen meer in mensen”

Eén van de slachtoffers

Op de telefoon van de verdachte werden, volgens het OM, tientallen filmpjes van de mishandelingen gevonden. Ook werden er zoektermen gevonden als ‘seks’, ‘gay’, ‘naakt’ en ‘homo’. De verdachte is in oktober 2021 aangehouden, waarna hij een contactverbod kreeg met de slachtoffers en hun familie. Naast de eis van vijf jaar cel eisten de slachtoffers schadevergoedingen tot 20.000 euro.

De man, Sjef Z., staat bekend als ‘de koning van Wittevrouwenveld’. Naast jeugdwerker is hij ook voorzitter van een voetbal- en een carnavalsvereninging. De rechtbank Limburg doet over twee weken uitspraken in deze zaak.

X