Menu Sluiten

Stille tocht Utrecht

Vanavond vond in het centrum van Utrecht de stille tocht plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag van afgelopen maandag.

Duizenden mensen verzamelden zich op het Jaarbeursplein. Daar sprak burgemeester Jan van Zanen de menigte toe. Daarna trok de stoet richting de plek waar de aanslag plaatsvond. Op die plek staat een verlichte reclamezuil, die voor de gelegenheid een huilende Nijntje liet zien.

Enkele uren vóór de stille tocht kwamen ongeveer 200 moslims bijeen. Op de herdenkingsplek legden ze bloemen en spraken ze zich uit tegen haat en onverdraagzaamheid. Deze spontane actie “kwam uit het niets en was daardoor erg indrukwekkend” zegt NOS-verslaggever Jeroen Wielaert.

Jeroen Wielaert interviewt twee aanwezigen. © NOS

Vanmiddag heeft Gökmen T., de verdachte van de aanslag, bekend tegen de politie. De andere man die maandag werd gearresteerd, is vanochtend vrijgelaten.

Officier van Justitie Bart Nitrauw gaf vanmiddag een persverklaring. Er werd hem de vraag gesteld of Gökman de aanslag heeft gepleegd. “Daarop heeft hij verklaard: Ja dat was ik.” Overigens komen er bij de politie nog steeds tips binnen over de aanslag. Het zijn er nu enkele honderden.

X