Menu Sluiten

Man bekent moord op Poolse vriendin

Een 45-jarige man heeft bekend zijn vriendin te hebben gewurgd in haar woning in Amstelveen. Tegen de man is een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist. Vandaag was de inhoudelijke zitting in de rechtbank in Amsterdam.

In de avond van 19 september 2017 vinden huisgenoten van de vrouw haar lichaam in een woning aan de Prunuslaan in Amstelveen. Ze heeft een bloedneus en ze ligt op een vreemde manier naast het bed. Ze blijkt al minstens een etmaal tevoren te zijn overleden. De schouwarts doet dan nader onderzoek. Ze is vermoord: gewurgd en verstikt.

De vrouw van 50 jaar is geboren in Polen. Ze werkt als schoonmaakster en komt bij haar klanten thuis. Als de politie onderzoek doet in de zaak worden getuigen in Nederland, Duitsland en Polen gehoord. Op een schoonmaakadres komt ze niet opdagen. Ook die dinsdag, de dag waarop ze wordt gevonden, verschijnt ze niet op haar afspraak.

Omdat iedereen, behalve één persoon, een alibi heeft, richt het onderzoek vanaf dan op de man. Hij is de vriend van het slachtoffer. De 45-jarige verdachte is dan al vertrokken naar Polen. Daarom wordt een Europees Arrestatie Bevel (EAB) uitgevaardigd en wordt op de man in Polen gearresteerd. Twee maanden na de moord wordt hij uitgeleverd aan Nederland.

In zijn eerste verhoor zegt hij aan dat het allemaal “een stommiteit, een spelletje” was. In latere verhoren zegt hij dat hij haar wilde verlossen van pijn en verdriet en dat hij haar daarom heeft gedood.

Volgens het OM valt de man de moord aan te rekenen. “Uit niets blijkt dat er in deze zaak sprake was van een ongeval. Of een ongelukje. Verdachte heeft een bewuste keuze gemaakt. Hij heeft niet de politie gebeld en niemand gewaarschuwd”, zei de Officier van Justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

X