Menu Sluiten

“Angstaanjagend” gedrag tijdens seksafspraak

De Utrechtse rechtbank deed vandaag uitspraak in een zaak over afpersing tijdens een seksdate in Amersfoort. De 23-jarige verdachte uit Den Haag ging naar het huis van het slachtoffer, alwaar hij hem mishandelde en bedreigde. ‘Angstaanjagend’, noemde de rechtbank in Utrecht maandag het gedrag van de verdachte.

De mannen leerden elkaar kennen via een dating-app en hielden contact via Whatsapp. Ze spraken eind oktober 2020 af, in het huis van het slachtoffer in Amersfoort, voor een seksueel spel waarbij het slachtoffer vastgebonden zou worden. Terwijl het slachtoffer vastgebonden was aan het bed, begon de man uit Den Haag het slachtoffer te stompen. Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat hij “het bloed uit zijn oren voelde stromen.” Ook werd hij op zijn mond geslagen waardoor zijn tanden losraakten.

Daarna opende de verdachte de bank-app op de telefoon van zijn slachtoffer en eiste zijn bankpas en inlogcode. Om zijn eis kracht bij te zetten goot de verdachte benzine over het slachtoffer en dreigde het aan te steken. Hij maande de man niet te schreeuwen. “Stil zijn, anders steek ik je in de fik”, zou hij volgens de Amersfoorter gezegd hebben. De verdachte ging er met een buit van 190 euro en de bankpas van het slachtoffer vandoor. Daarbij vergat hij zijn eigen mobiele telefoon.

Die telefoon is uitgelezen. In een chatgesprek, waarschijnlijk met een familielid, wordt gesproken over de ‘date’ en dat er geld te verdienen valt. Ook is lezen dat het slachtoffer zijn code niet wil geven en worden foto’s en een video van het slachtoffer gestuurd.

De rechtbank van Utrecht © Bas Dekkers
De rechtbank van Utrecht © Bas Dekkers

De verdachte ontkende met de zaak te maken te hebben. Hij zou in paniek uit het huis gevlucht zijn. Volgens de advocaat van de verdachte was het “duidelijk dat het slachtoffer onder invloed van harddrugs raar is gaan doen”,het zou gaan om een uit de hand gelopen spel. Maar uit de gesprekken op Whatsapp tussen het slachtoffer en de verdachte, zo vond het OM, bleek dat de man wel degelijk wist wat hij deed en heeft hij alles van tevoren gepland.

De man uit Den Haag kreeg vandaag vier jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dat is gelijk aan de eis van de Officier van Justitie.

‘A1-moord’

De zaak van de Amersfoorter doet denken aan de zogenaamde ‘A-1 moord’ uit december 2006. Het slachtoffer, Roelof Pruntel uit Zwolle, onderhield seks chats met een vrouw. De vrouw was getrouwd. De man en de vrouw spraken zogenaamd een seksafspraak met hem af. Bij hen thuisgekomen werd Pruntel zodanig mishandeld dat hij bewusteloos raakte. Daarna stopten ze hem in zijn eigen auto en reden met het slachtoffer naar de A1. Ter hoogte van Holten staken ze zijn auto in brand, waarbij Roelof Pruntel om het leven kwam.

De hoofdverdachte kreeg vijftien jaar en TBS met dwangverpleging. Zijn TBS is in 2017 met twee jaar verlengd. Ook de kinderen en de vrouw van de dader deden mee aan de mishandeling en de brandstichting, zij werden apart berecht.

X