Menu Sluiten

Bewoonster die flat wilde opblazen krijgt geen straf, wel gedwongen opname

Een vrouw uit Utrecht, die vorig jaar haar woning probeerde op te blazen, krijgt verplichte psychiatrische zorg. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

Op 5 oktober 2020 verliet de vrouw haar flat in de Utrechtse wijk Overvecht, toen ze een brandend kaarsje op de vuilnisbak had gezet en de gaspitten had opengedraaid. Kort daarop stuurde ze haar bewindvoerder een mailtje waarin ze schreef wat ze had gedaan. De gealarmeerde politie en brandweer forceerde de voordeur en trof de kaars aan. De gaslucht was te ruiken nog voor de hulpdiensten de woning betraden.

De vrouw van 52 jaar ontkende haar daad en verklaarde dat iemand anders de gevaarlijke situatie had doen ontstaan, maar ze bekende wel het mailtje te hebben gestuurd. Op bewakingsbeelden is te zien hoe laat de vrouw de woning verlaat en hoe laat de hulpdiensten aankomen. Dat was zo’n vijftig minuten later. Volgens de rechtbank is er sprake van een ‘voltooide poging’ tot ontploffing van de flat.

Omdat tijdens onderzoeken naar de vrouw bleek dat ze een psychische stoornis heeft krijgt de vrouw geen straf. Wel wordt ze gedwongen opgenomen omdat ze een gevaar voor zichzelf en haar omgeving vormt. Dat is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, die eiste TBS met dwangverpleging. Maar omdat de vrouw geen crimineel verleden heeft vond de rechtbank de eis te zwaar.

X