Menu Sluiten

Schietincident in Utrechtse tram

Utrecht werd op maandagochtend 18 maart 2019 opgeschrikt door een schietpartij in een tram. Daarbij vielen een aantal doden en gewonden. Na de aanslag begon een klopjacht naar de dader of daders. Aan het begin van de avond werd de hoofdverdachte opgepakt. Een 40-jarige andere man werd daarop gearresteerd, hij zit samen met de hoofdverdachte nog vast.

In de tram, die onderweg was naar Utrecht CS, zat een aantal mensen. Op het 24 Oktoberplein, aan de kop van de wijk Kanaleneiland, schoot de verdachte, Gökman T., een aantal mensen neer. De aanslag is op bewakingsbeelden in de tram vastgelegd. De man stapte uit de geopende tramdeuren en vluchtte de wijk in waar hij een auto carjackte. De rode Renault Clio stond al vrij snel gesignaleerd en de politie gaf het kenteken vrij.

Een Japanse televisieploeg bij de plek waar Gökmen werd gearresteerdZwaarbewapende agenten rond een huis waar de mogelijk gewapende verdachte zich zou kunnen verschuilen aan de TrumanlaanOverzicht van het plaats delict

Omstanders en journalisten die op de schietpartij afkwamen werden met paarden en afzettingen tegengehouden. In de mensenmenigte werden zakkenrollers en autokrakers actief, van enkele journalisten werden onder andere cameralenzen gestolen. Een man die zich bij het afgezette terrein bevond en een afgesloten straat in wilde gaan, werd gearresteerd.

Onderzoek

Vlak na de schietpartij stelde de politie een onderzoek in. De politie-inzet werd opgeschaald, delen van de stad werden afgezet en straten werden hermetisch afgesloten. Winkels in de buurten bleven gesloten en moskeeën in de buurt werden zwaar bewaakt. Ook aan- en afvoerwegen van de A2 rondom Kanaleneiland werden afgezet. Aan de Trumanlaan, niet ver van de plek van de aanslag, werd de straat voor iedereen afgezet. Daar deed de politie met een robot-wagen onderzoek aan in een flat. Volgens niet-bevestigde bronnen zou hier de moeder van de verdachte wonen.

Een robotwagentje van de politie bij de Trumanlaan
Een robotwagentje van de politie bij de Trumanlaan © BrunoPress

De verdachte

Omdat de politie al vrij snel na de schietpartij een foto van de verdachte in de tram vrijgaf, was de dader al snel bekend bij omwonenden. Hij werd herkend als geïnterviewde in een televisie-item dat Powned in 2011 uitzond. Hij werd daarin geïnterviewd door Chantal Hanse. Dat item is hier te zien.

Verantwoording:

Omdat de man op dit moment alleen verdacht is, laten we hier een gecensureerde versie van het filmpje zien. Omdat Messcherp Media er zich van bewust is dat het originele filmpje makkelijk op internet te vinden is en het item an sich zeer bekend is, heeft het geen zin de link te verbergen. Erop klikken is aan de lezer zelf.

Zijn naam zong al vrij snel rond in de buurt. De verdachte Gökman T. komt volgens bekenden uit een streng religieus gezin. Zijn vader woont sinds een aantal jaren in Turkije, waar het gezin oorspronkelijk vandaan komt. Volgens Turkse media heeft de vader, Mehmet, sindsdien geen contact meer met zijn zoon.

“Hij leeft sinds 1993 in Nederland. Ik werkte in een fabriek in Nederland. Tien jaar terug remigreerde ik naar Turkije en leef ik apart van mijn gezin. De laatste keer dat ik hem sprak was drie of vier jaar geleden. Daarna heb ik hem nooit gesproken”, aldus Mehmet. Hij veroordeeld de daad van zijn zoon scherp: “Als hij het heeft gedaan dan moet hij boeten. Niemand heeft het recht het leven van een ander te ontnemen.”

Volgens andere, anonieme bronnen, heeft Gökmen ooit in de gewapende strijd gevochten in Tsjetsjenië. Volgens een onderzoek van het AD is het gezin van Gökmen nooit stabiel geweest.

Wereldnieuws

De gebeurtenissen in de stad hebben wereldwijd media-aandacht gekregen. Op de plek van de aanslag, bij de persconferentie en het huis waar Gökman T. werd gearresteerd stonden journalisten uit heel Europa en Japan.

Een Japanse televisieploeg bij de plek waar Gökmen werd gearresteerd
Een Japanse televisieploeg bij de plek waar Gökmen werd gearresteerd

De hele dag stond in het teken van de aanslag. De NOS zond in een extra journaal verslagen uit en talkshows zetten hun programmering om. De politie kwam rond zes uur met een persconferentie die live op televisie en op Facebook werd uitgezonden. Tijdens deze persbijeenkomt werd bekend gemaakt dat de hoofdverdachte is gearresteerd in een appartement aan de rand van het centrum van Utrecht. In dit appartement, aan de Oudenoord, werd nog lang sporenonderzoek gedaan.

De hoofdverdachte had via een mobiele telefoon een transactie gedaan met internetbankieren. Zo kon de eigenaar van de telefoon worden uitgepeild. Op deze manier is de politie aan het adres aan de Oudenoord in Utrecht gekomen. Daar is de verdachte aangehouden. Er is toen ook een vuurwapen aangetroffen. Zwaarbewapende agenten hebben de man aangehouden in het appartement.

Op en rond het Haagse Binnenhof werd extra beveiliging neergezet. Zwaar bewapende agenten bewaakten de plekken rond regeringsgebouwen. Het Koninklijk Huis tweette hun medeleven.

Tweet van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima

Motief

Het motief is niet duidelijk. Maar toen de auto, niet ver van de Oudenoord werd teruggevonden, werd een briefje aangetroffen dat duidt op een terroristisch motief. De politie zoekt dat nog verder uit.

’s Avonds zond de Nederlandse televisie de persconferentie live uit. Tijdens die bijeenkomst werd bekend gemaakt dat Gökmen was gearresteerd.

De Utrechtse politie tweet dat de man is opgepakt

X