Menu Sluiten

Verder onderzoek Utrechts schietincident

Vandaag gaat het onderzoek naar het schietincident van gisteren verder. Zo wordt langzaam duidelijk wie de getroffen slachtoffers van gisteren zijn. Het 19-jarige meisje dat gisteren omkwam heet Roos Verschuur. Ze komt uit Vianen er werkte in een snackbar aldaar.

Roos werkte bij Delifrance in Vianen, dat de hele week dicht zal blijven

Een ander slachtoffer is Rinke Terpstra, een voetbaltrainer uit Utrecht. Hij trainde bij voetbalclub Desto uit Vleuten.

Vrijlating

De twee mannen die gisteren naast de hoofdverdachte zijn aangehouden, worden weer vrijgelaten. Ze blijken niets met de aanslag te maken te hebben.

Hoofddader

Er wordt steeds meer bekend over Gökmen T., de hoofddader. Hij blijkt een flink stafblad te hebben, van verkrachting in juli 2017 en gewelddadigheden, diefstal, inbraak en illegaal wapenbezit. Ook was hij verdacht van poging tot doodslag, maar daar is hij in 2014 van vrijgesproken. Tijdens deze zitting zei hij dat hij alleen woonde, leefde van een uitkering en schulden wegens openstaande verkeersboetes.

Vorig jaar werd hij beschuldigd van fietsendiefstal, toen kreeg hij twee weken cel. Op 5 maart 2019, twee weken vóór de aanslag, werd tegen Gökmen vier maanden cel geëist voor een inbraak die hij in september 2018 gepleegd zou hebben. Hij kan nog voor dit feit in hoger beroep.

Maar nu komen dus bij zijn strafdossier deze nieuwe feiten bij. De aanklacht zal in ieder geval een terroristisch motief inhouden.

De dag erna

Vandaag zijn in de Tweede Kamer de slachtoffers herdacht en hebben ministers en kamerleden stilgestan bij de aanslag van gisteren in Utrecht en vorige week in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch.

In heel Nederland hingen op overheidsgebouwen, instellingen en scholen de Nederlandse vlag halfstok.

Nederlandse vlag halfstok
De Nederlandse vlag hangt halfstok bij het St. Gregoriuscollege in Utrecht
X