Menu Sluiten

Politie-mollen en corruptie

In de maand oktober van dit jaar zijn verschillende Nederlandse politie-agenten opgepakt op verdenking van witwassen, corruptie of lekken van gevoelige informatie aan criminelen.

De NOS en RTL Nieuws brachten het bericht over de 28-jarige Mark M. uit Weert, die ruim twee ton aan contanten in huis bleek te hebben.  Volgens RTL zou M. naast zijn politiewerk ook ondernemer zijn. Hij zou een BV’tje op zijn naam hebben dat handelt in bedrijfsauto’s en een groothandel in kleding.

Recent

Maar M. is niet de enige verdachte agent die dit jaar is gearresteerd op verdenking van corruptie. Afgelopen juli werden niet alleen twee agenten opgepakt, maar werd bij aanbestedingen voor leger- en politievoertuigen ook vier ambtnaren van Defensie gearresteerd.  En afgelopen januari was het ook al raak, toen in Limburg, toen de CIE (criminele inlichtingen-eenheid) een onderzoek naar een 38-jarige man uit Kerkrade instelde.

Vorig jaar werd een aantal politiemensen opgepakt, één van de verdachten kwam uit de politietop. Het zou gaan om een lid van de staf van de korpsleiding van de nationale politie. Ook hier ging het om malverstaties tijdens de aanbestedingsprocedure van de aanschaf van nieuwe politieauto’s.

Vroeger

Ook in de vorige eeuw werden, vooral in de grote steden, politiemensen gearresteerd op verdenking van duistere praktijken. Zoals in de jaren zestig. Twee Haagse agenten hadden geld aangenomen van een ondernemer. Ze hadden er onder meer een platenspeler en een aardappelschilmachine van gekocht.

Rond dezelfde periode werden twee agenten en een hoofdagent uit Amsterdam beschuldigd van corruptie en valsheid in geschrifte. Ze hadden steekpenningen aangenomen van een caféhoudster die de Dranken- en Winkelsluitingswet overtrad. En in 1988 werden twee agenten van 36 en 41 jaar uit Wassenaar en Den Haag opgepakt. Ook zij maakten zich schuldig aan corruptie, maar ook aan heling en witwassen.

Ontvankelijk

Volgens Cyrille Fijnaut, hoogleraar criminologie aan Tilburg University, weten criminelen welke agenten gevoeliger zijn voor corruptie. Dat zijn vooral  rechercheurs met privé-problemen of die een luxe levensstijl nastreven. Het is belangrijk dat in een screening van politiemensen niet alleen gekeken wordt naar de persoonlijke situatie, maar ook naar mogelijke schulden en bijvoorbeeld geschiedenis met depressies et cetera.

Dat dat screenen niet altijd goed gaat, bleek in het geval van Mark M. De AIVD had bij de man vraagtekens gezet, desalniettemin ging hij toch aan het werk.

Hoog in ranglijst

Transparency International (TI), een non-gouvernementele organisatie die wereldwijd samenwerkt met bedrijven en overheden, doet onderzoek naar corruptie in verschillende landen. TI brengt een Corruptie Perceptie Index-ranglijst uit, waarin alle landen van de wereld staan. Hoog in die ranglijst, dus waar het minste corruptie voorkomt volgens de perceptie van het publiek, staan de Scandinavische landen. Nederland schommelt al jaren rond de tiende plek, België rond de twintigste.

 

X