Menu Sluiten

Gevangenisstraf voor woningovervallers Lelystad

De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag twee woningovervallers gevangenisstraffen opgelegd. Een man van 37 en zijn vriendin van 31 jaar, beiden uit IJmuiden, hebben de straffen gekregen voor een woningoverval in Lelystad. De man kreeg vijf jaar gevangenisstraf, zijn vriendin twee jaar waarvan één voorwaardelijk.

In de zomer van 2018 kreeg de man het idee zijn eigen vader in de woning te overvallen. Op 11 juli 2018 reden de daders naar de woning. De man stapte uit, de vrouw bleef in de auto. Zij was op de hoogte van de plannen. De man was vermomd en had een bos bloemen bij zich. Toen de vader open deed werd hij onmiddellijk op de grond geduwd, bedreigd en vastgebonden. Ondanks de vermomming herkende het slachtoffer de dader; hij herkende zijn stem. De dader had een moeizame relatie met zijn vader. Bij de overval zijn onder meer een auto en geld meegenomen. Van dat geld hebben de dader en zijn medeplichtige vriendin drugs gekocht. De daders zijn ook schuldig bevonden aan een gewelddadige inbraak bij zijn voormalige werkgever. Ook hier had de vrouw een kleinere rol in, maar ze wist van de plannen.

De vrouw is ernstig verslaafd en er is bij haar een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Ze is verplicht, na de gevangenisstraf, een behandeling te ondergaan.

X