Menu Sluiten

Syriëganger is Nederlands paspoort kwijt

De Syriëganger Merouane B. is zijn Nederlands paspoort kwijt. Dat heeft Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid vanmiddag besloten.  Merouane staat sinds 2014 vermeld op de Nationale Terrorismelijst. Dat betekent onder andere dat al zijn banktegoeden zijn bevroren. Ook geld overmaken naar hem is verboden. Nu hij geen Nederlander meer is kan hij niet meer terugkeren naar Nederland.

Merouane is in Nederland bekend omdat hij in 2013 naar Syrië vertrok om daar tegen Assad te vechten. “Ik wil mijn volk beschermen” zou hij hebben verklaard. Hij werd bij verstek veroordeeld voor zes jaar cel, voor het deelnemen aan een terroristische organisatie. Hij zou overleden zijn bij een zelfmoordaanslag. Toen kon zijn advocaat noch de gemeente Arnhem, waar Merouane vandaan kwam, zijn dood bevestigen. Omdat hij muziek maakt, wordt hij in de media ook wel de “jihadrapper’ genoemd.

Een fragment uit het liedje “Ik kom ooit terug” van Merouane B.  Let op: de geluidskwaliteit is slecht

 

Het OM en de Nederlandse media zien hem als een terrorist. Merouane is het daar niet mee eens. In een open brief uit 2017 stelde Merouane dat hij wilde terug komen in Nederland. Hij hoopte op een eerlijk proces. In die brief legde hij ook uit wat de reden was om af te reizen naar oorlogsgebied. Maar vanaf vandaag is hij dus geen Nederlander meer. Het is de achtste keer dat een Syriëganger zijn paspoort is kwijtgeraakt.

X