Menu Sluiten

Eis tot vier jaar voor mensensmokkel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Overijssel celstraffen van een jaar en van vier jaar geëist tegen twee mensensmokkelaars, beiden uit Amsterdam. Hun slachtoffers, illegale prostituees, kwamen uit Zuid-Amerika.

Een van de twee verdachten, een 62-jarige vrouw uit Amsterdam, regelde woon- en werkplekken voor de slachtoffers. Dat deed ze al enkele jaren. De Spaanstalige vrouw hoorde vandaag vier jaar cel tegen zich eisen. Daarnaast moet zij het geld dat ze met het regelwerk heeft verdiend afstaan. Ze zit momenteel in Utrecht gedetineerd.

De geëiste gevangenisstraf van een jaar is gericht tegen een 70-jarige man, Frederik M. Volgens het OM werkte hij samen met de verdachte vrouw en fungeerde hij als chauffeur die de vrouwen naar hun woon- en werkplekken bracht. Dat waren particuliere adressen in Nederland waar prostitutie-werk niet is vergund.

Wamme

De gevangenisstraffen die het OM vandaag eiste, komen voort uit een groot internationaal onderzoek naar mensenhandel. Dat onderzoek, met de naam ‘Wamme’, is twee jaar geleden begonnen toen justitie een sterke toename van prostituees uit Zuid-Amerika waarnam. Zo kwam men uit op een website waar verschillende diensten op werden aangeboden voor de prostituees. Zij moesten voor die diensten flink betalen, zo benadrukte het OM. De website is inmiddels uit de lucht gehaald.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

X