Menu Sluiten

Vlogger veroordeeld voor seks met minderjarige

De 35-jarige Youness O, een bekend YouTuber, is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarig meisje. Daarnaast is hij veroordeeld voor het maken van een smadelijke vlog. Hij krijgt er een gevangenisstraf van 240 dagen voor, waarvan 193 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 200 uur.

In september 2018 zou de verdachte in zijn woning seks hebben gehad met een meisje uit Nijmegen. Zij was op dat moment 15 jaar, de YouTuber verklaarde dat hij dacht dat ze 23 was. Ook maakte hij een naaktvideo van haar. In een telefoongesprek, dat getapt is, zei hij “te hopen dat ze meerderjarig is, anders heb ik een probleem”. Bovendien zei hij tegen een kennis dat ze wel kinderachtig klonk. Maar dat vond de officier van justitie ongeloofwaardig.

Het OM eiste de straf ook omdat hij het meisje in zijn woning zou hebben opgesloten. O. uitte zijn ongenoegen over de verdenking op YouTube. In dat filmpje zou hij smadelijke uitlatingen hebben gedaan over haar familie, volgens het OM. Met het filmpje op YouTube wilde hij reageren op een eerdere regiezitting in de strafzaak. O. noemde de rechtszaak “bizar”.

“Ik ben neergezet als een vieze pedofiel en ik kon mijn verhaal niet naar buiten brengen. Ik heb twee maanden vastgezeten voor een verkrachting waar geen sprake van was”

De verdachte
Youness O.

De rechtbank vindt dat een taakstraf niet voldoende is, mede omdat het gaat om een minderjarige verdachte. De rechter nam wel mee dat dit niet onder dwang is gebeurd. De advocaat van O. zei tijdens de zitting dat er geen sprake van misbruik van een minderjarig meisje. Juist zij was erg bezig met seks en benaderde O. hiervoor, volgens de advocaat.  

O. heeft ook een seksueel getint filmpje van het slachtoffer in zijn bezit gehad. Dat filmpje is door het meisje zelf gestuurd naar de verdachte. De verdachte heeft in de periode dat zijn strafzaak liep een vlog op YouTube geplaatst, waarin hij zijn visie geeft op de rol van familieleden van het slachtoffer. Ook maakte hij smadelijke opmerkingen over de broer van het slachtoffer. De rechtbank neemt het de verdachte erg kwalijk dat hij het slachtoffer en haar familie hiermee extra heeft gekwetst.

Over het seksuele contact dat de man had met het slachtoffer, zei hij dat hij wist niet hoe oud ze was. De rechter neemt het hem kwalijk dat hij dat niet heeft gevraagd. De rechtbank vindt dat hij dat wel had moeten doen. In plaats daarvan legde O. steeds de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer neer, door te blijven zeggen dat zij loog over haar leeftijd.

Omdat O. al eens veroordeeld is voor smaad, komt het oordeel uit op deze straf.

Verantwoording:
Messcherp Media kiest ervoor verdachten nooit met de volledige voor- en achternaam te noemen. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld bekende mensen als politici of andere bewindspersonen. Toch is hier de achternaam van de verdachte afgekort. In de ogen van de auteur is de verdachte ‘niet bekend genoeg’ bij een groot publiek. Messcherp Media is zich ervan bewust dat dat arbitrair kan overkomen, maar de keuze is gemaakt om de privacy van de verdachte te beschermen.

X