Menu Sluiten

Zes jaar cel voor schietpartij Almere

Een 20-jarige man is vandaag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld voor poging doodslag. Hij krijgt 6 jaar cel en TBS met dwangverpleging.

De man uit Almere probeerde in juli 2018 een man dood te schieten. De dader wachtte de man op achter de auto van het slachtoffer. Toen deze man de dader zag staan met een pistool in zijn hand is hij weggevlucht. Desalniettemin werd hij door een kogel in zijn been geraakt. Er zouden meerdere schoten zijn gelost. Vervolgens is de schutter in een auto weggereden. Een ooggetuige verklaarde dat de schutter een hoodie, een trui met capuchon, droeg in dezelfde kleur als de vluchtauto. Zij kon een duidelijke omschrijving geven van de man. Mede op basis van deze verklaring heeft de politie de man aan kunnen houden.

Het slachtoffer is toen naar het ziekenhuis vervoerd. Hij heeft de aanslag overleefd. Alles gebeurde op klaarlichte dag.

Vlakbij de plek van het incident staat een basisschool. Die was net uitgegaan toen het incident plaatsvond, maar de kinderen zouden niets van het incident hebben gezien. De schutter is tien dagen later gearresteerd.

De eis van het OM was tien jaar cel met TBS voor moord. Maar de rechter achtte voorbedachte rade, dat een voorwaarde is voor moord, onvoldoende bewezen. Volgens de rechter kan er alleen worden vastgesteld dat verdachte naar de straat gereden is waar het slachtoffer woont. Op dat moment had de schutter een wapen bij zich en dat hij heeft geschoten. Maar de rechter vindt onvoldoende bewezen te kunnen stellen dat de schutter de tijd heeft gehad en genomen om te besluiten het slachtoffer te vermoorden. Daarom is voorbedachte rade niet bewezen.

De dader is al lang bekend bij politie en justitie. De schutter is al eerder veroordeeld, voor onder andere mishandeling. Hij had toen al een gevangenisstraf van een maand gekregen. Volgens deskundigen die hem hebben onderzocht lijdt de man aan antisociale persoonlijkheidsstoornissen, hoewel hij bij vorige onderzoeken geen medewerking heeft verleend. Dat is één van de redenen geweest voor de rechter om TBS op te leggen. Daarom is de straf verlaagd van tien jaar die is geëist naar zes jaar. TBS kan worden verlengd.

Dwangverpleging kan in principe alleen opgelegd worden als er sprake is van een psychische stoornis. Maar omdat hij dus geweigerd heeft mee te werken, kan die stoornis niet zonder meer worden vastgesteld. Toch heeft de rechter dwangverpleging opgelegd. Hij ziet een verergering in de daden van de man en komt zo tot de conclusie dat de man verpleegd moet worden om de maatschappij te beschermen.

In Almere gebeurde rond 2018 meerdere schietincidenten. De VVD en PVV hebben daarop schriftelijke vragen gesteld aan het college. De PVV had toen een debat aangevraagd.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
X