Menu Sluiten

Zaak Nicole van der Hurk eindelijk ten einde

Vandaag heeft de Hoge Raad zijn uitspraak gedaan in de zaak Nicole van den Hurk. De man die voor de moord op Nicole vastzit, Jos de G., heeft nu in cassatie alsnog dezelfde straf gekregen als in hoger beroep.

De G. moet nu een straf van 12 jaar uitzitten. Ook in oktober 2018, tijdens het hoger beroep, werd deze straf gegeven. De G. is veroordeeld voor verkrachting en het doden van Nicole.

Rechtbank

Het Gerechtshof waar De G. eerder is veroordeeld kwam tot een fors hogere straf dan de rechtbank. In 2016 kwam de zaak in eerste aanleg op vijf jaar cel, omdat de rechter niet bewezen vond dat De G. verantwoordelijk was voor haar dood, maar Gerechtshof kwam tot een veroordeling van 12 jaar. Bij de verkrachting is zóveel geweld gebruikt dat Nicole daar aan is overleden, zo oordeelde het Hof.

Nu ziet de Hoge Raad geen reden dat oordeel te vernietigen. Maar omdat de hele procedure lang heeft geduurd, komt er een strafkorting van een paar maanden.

Tijdslijn

De toen 15-jarige Nicole van den Hurk werd op 6 oktober 1995 vermist. Vele naspeuringen ten spijt, kon men Nicole niet vinden. Ruim twee weken later ontving de politie een anonieme brief waar in stond dat er een auto is gezien op het Wasvenpad in het noorden van Eindhoven. In de brief wordt het kenteken van de auto genoemd.

De dag erna werd het rugtasje gevonden van Nicole. Het tasje lag aan de zuidkant van de stad vlakbij de DAF-fabrieken.

Twee jaar later werd Andy aangehouden, de stiefbroer van Nicole. Hij bleek onschuldig te zijn. Later werd het lichaam van Nicole opgegraven door het cold case team dat inmiddels de zaak op had gepakt. In januari 2014 werd Jos de G. gearresteerd. Hij is vandaag dus definitief veroordeeld.

Nicole van den Hurk © Hart van Nederland

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
X