Menu Sluiten

Vreemde musea

Nederland is een echt ‘bewaarland’, nergens ter wereld zijn er zó veel musea is hier. Van alles wordt bewaard, voor van alles bestaat wel een museum, zo lijkt het. Toch kan het nóg gekker.

In Kansas, in de Verenigde Staten, staat het gezellige Prikkeldraad-museum. Er valt veel te leren over de geschiedenis van het prikkeldraad. Zo valt er te lezen dat er meer dan 2.400 verschillende soorten zijn! En wist u dat de indianen het prikkeldraad ‘Devil’s rope’ noemden? Er valt dus veel te vertellen over dit prikkelende onderwerp.

Seks is een dankbaar onderwerp voor musea. In Nederland is het Red Light Secrets Museum over prostitutie, het Erotic Museum en het Sexmuseum gevestigd. Maar ook New York heeft een museum over seks. En in Californië, aan de andere kant van de VS,  staat het vibratormuseum “Good Vibrations“.

Foto uit het 'Museum of Sex'
Foto uit het Museum of Sex, met een expositie van de kunstenares Zana Bayne

In Californië staat ook een heus bananenmuseum. Er worden zo’n 20.000 objecten bewaard die op de één of andere manier iets met bananen hebben te maken: knuffelbananen, reclame-bananen, een bananenbank, een bananen-platenspeler en een versteende banaan. Oprichter Ken Bannister (hij noemt zichzelf “Bananaster”)  begon zijn museum in 1976 en is sindsdien steeds verder uitgebreid. Het heeft zelfs een vermelding in het Guiness Book of Records, als ‘Grootste verzameling van één fruitsoort’.

Dacht u dat een hamer maar een simpele uitvinding was? Niet dus, zo leren we in het Hamermuseum in Haines, Alaska. Men heeft daar ruim 2.000 hamers verzameld van over de hele wereld. Hamers zijn één van de eerste werktuigen die de mensheid hanteerde. Dit werktuig wordt daarom vereerd met een museum. Een verpletterende ervaring!

 

 

X