Menu Sluiten

Vluchtelingenstroom wereldwijd een probleem

De vluchtelingenstroom die al tijden het nieuws beheerst, heeft niet alleen op Europa zijn weerslag. Ook in landen buiten ons continent is het probleem niet onopgemerkt gebleven.


Zuid-Amerika
Vorig jaar maakte het Zuid-Amerikaanse land Argentinië bekend 20.000 vluchtelingen op te willen nemen. En ook Chili, Uruguay en Venezuela hebben zich bereid verklaard de vluchtelingen te helpen. De president van Brazilië, Dilma Rousseff, zei in een verklaring dat ‘iedereen die verdreven uit het thuisland wil leven, werken en bijdragen aan de welvaart en vrede van Brazilië‘ welkom is. ‘Vooral nu, in deze moeilijke tijden van crisis, moeten we vluchtelingen met open armen ontvangen.’ In Chili zal men zo’n 100 families herbergen, Venezuela heeft toegezegd zo’n 20.000 vluchtelingen uit Syrië te willen ontvangen. Volgens de VN komen de meeste vluchtelingen die in Zuid-Amerika asiel aanvragen uit Syrië.

De vluchtelingen die in Zuid-Amerika aankomen krijgen te maken met procedures die in de afzonderlijke landen zelf gelden. Dat ligt in Europa anders, waar lidstaten in overleg met elkaar vluchtelingen opnemen of afwijzen.
Volgens de VN komen de meeste vluchtelingen die in Zuid-Amerika asiel aanvragen 
uit Syrië. De vluchtelingen die in dat werelddeel aankomen krijgen te maken 
met procedures die in de afzonderlijke landen zelf gelden. Dat ligt in Europa anders, 
waar lidstaten in overleg met elkaar vluchtelingen opnemen of afwijzen.
Het merendeel van de vluchtelingen uit Syrië en de omringende landen is moslim. Veel Zuid-Amerikaanse landen hebben een verleden waarin vluchtelingen een grote rol hebben gespeeld. Volgens de Braziliaanse Islamitische Federatie leven er ongeveer anderhalf miljoen moslims in Brazilië, een overwegend katholiek land, op een totaal van ca. 200 miljoen inwoners. De meeste moslims in Zuid-Amerika komen uit Libanon, Syrië, Egypte en Palestina.
Azië
Voor Azië zien de cijfers er anders uit. Vooral in Japan maken vluchtelingen nauwelijks kans op een verblijfsvergunning. De regels daarvoor zijn daar bijzonder steng. De Japanse premier Abe zei op een conferentie van de Verenigde Naties dat het een kwestie van demografie was om weinig asielaanvragen te honoreren. Hij zei dat zijn land eerst vrouwen en ouderen aan het werk wil krijgen vóórdat Japan immigranten of vluchtelingen opneemt. In 2015 zijn er in het land van de rijzende zon 7.586 asielaanvragen gedaan, daarvan zijn slechts 27 geaccepteerd. In 2014 kwamen ruim 5.000 aanvragen binnen, toen zijn er elf aanvragen gehonoreerd.
Volgens woordvoerder Shiho Tanaka van het JAP, een non-profit organisatie die opkomt voor de rechten van vluchtelingen in Japan, zijn dat er veel te weinig. ‘Het ministerie van Justitie is bezig het begrip ‘vluchteling’ te herdefiniëren. Maar daar zijn geen deskundigen bij betrokken, als bijvoorbeeld de UNHCR. Wij hopen dat de Japanse overheid snel de internationale standaard overneemt.’ aldus Tanaka.
Zo’n 12.000 mensen zijn uit Syrië naar Armenië gevlucht. Ook Rusland neemt asielzoekers uit Syrië op, dat aantal zal dit jaar oplopen naar de 400.000.

Midden-Oosten
In het Midden-Oosten worden opvallend weinig asielaanvragen gedaan. Hoewel de regio, net als de meerderheid van de vluchtelingen, islamitisch is, vertrekken weinig asielzoekers hier naar toe. ‘Deze landen zijn niet happig om verblijfsvergunningen te geven‘, zegt Jane Kininmont van Chatham House in Londen, een instituut voor internationale betrekkingen. ‘Aan niemand, niet alleen aan Syriërs.’ De Arabische landen hebben nooit de internationale conventies getekend, dus zijn ze niet gehouden aan een verplichte opname van asielzoekers. ‘Maar Koeweit, zo benadrukt Kininmont, is op internationale schaal de op vier na grootste verwelkomer van asielzoekers, na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland.

Teruggekeerd
Vandaag maakte de NOS bekend dat er in februari 2016 iets meer migranten zijn teruggekeerd uit Nederland naar het land van herkomst dan in de maand ervoor. In de eerste maand van dit jaar keerden 345 mensen terug, in februari waren dat er 386. Niemand keerde terug naar Syrië.
Een vluchtelingenkamp in Syrie
Vluchtelingenkamp in Syrie Foto: UNHCR / B Sokol
X