Menu Sluiten

Tien jaar cel voor doodslag op Dunya

De man die vorig jaar een einde maakte aan het leven van Dunya Lahnachi hoort vandaag zijn straf.

Zwijgend keek Lorenzo in deze korte zitting, van een minuut of tien, voor zich uit. Onbeweeglijk. Zijn donkere kleding en zwarte muts had hij de vorige zitting ook aan.

De aanklacht die het OM had geformuleerd was doodslag. Daar gaat de rechter in mee. Het probleem voor de rechtbank is dat Lorenzo niet of niet geheel heeft meegewerkt aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daardoor is voor de rechtbank niet vast kunnen komen te staan of de persoonlijkheidsstoornis, dat bij hem is vastgesteld, ten grondslag ligt aan het geweld waaraan Dunya is overleden.

Ook kan men niet inschatten of het ‘recidive’ (ook wel herhalingsgevaar) groot genoeg is. Dat is nodig om TBS op te kunnen leggen. Ook al zijn er redenen aan te nemen dat Lorenzo agressief kan zijn geweest, ook in eerdere relaties. Hij is er alleen nooit voor bestraft.

Lorenzo heeft altijd ontkend dat hij haar heeft gedood. Volgens hem was het een ongeluk, ze zou in een dronken bui hard zijn gevallen.

De eis van het Openbaar Ministerie was tien jaar een TBS met dwangverpleging. Er is een mogelijkheid dat het OM tegen deze uitspraak in hoger beroep gaat. De nabestaanden zeggen “erg teleurgesteld” te zijn. Want zij “weten als geen ander hoe gevaarlijk de man kan zijn”.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

X