Menu Sluiten

Terugblik: Kerst 1888

Het is Kerst 2022. Het is 134 jaar geleden dat Tull-en ’t Waal, vlakbij Houten aan de Lek, werd opgeschrikt door de ‘Kerstmoord’. Op de Eerste Kerstdag van 1888 werd de vrouw van boer Teunis Oskam vermoord in huis gevonden. Oskam verklaarde dat, toen hij van het rondbrengen van melk thuiskwam, hij zijn vrouw dood op de grond aantrof. Gillend rende hij naar buiten om hulp te halen. Geertje was met verschillende messteken en een zware slag op het hoofd om het leven gebracht. Als er onderzoek wordt gedaan blijkt een kast open te staan, wat doet vermoeden dat het om een roofmoord gaat.

Maar al snel valt de verdenking op Oskam zelf. Hij heeft in de buurt een slechte naam, zo zou hij zijn vrouw vaak slaan en vreemd gaan met een andere vrouw. Voor het laatst gebeurde dat de dag vóór Kerst, toen hij deze vrouw stro had gebracht. Bij thuiskomst had hij Geertje weer geslagen. Dat was door de dochter van Teunis en Geertje gehoord. Op Tweede Kerstdag wordt Teunis Oskam in hechtenis genomen en wordt naar Utrecht vervoerd, alwaar hij in voorarrest wordt genomen.

Tijdens het proces werd de dochter verhoord. Zij vertelde dat haar moeder, vlak vóór ze dodelijk werd mishandeld, had laten zien hoe ze werd geslagen en dat ze daarbij op de grond was gevallen. Teunis bleef ontkennen dat hij haar had vermoord. Volgens de aanklager had hij de vrouw met wie hij vreemdging bedreigd met de dood als zij hem zou verraden. Het Openbaar Ministerie eiste 15 jaar cel.

In april 1889 doet de rechtbank uitspraak. De rechter oordeelt dat Teunis zijn vrouw niet heeft vermoord, maar wel zwaar had mishandeld waaraan ze is overleden. Theunis krijgt 8 jaar cel. Hij gaat niet in hoger beroep. Na zijn straf keert hij niet meer terug naar Utrecht. In 1922 overlijdt Teunis Oskam in Haarlemmermeer op 74-jarige leeftijd.

X