Menu Sluiten

Sekten in Nederland

Nederland maakte kennis met een onbekende familie uit Ruinerwold. Een vader en moeder zouden hun kinderen hebben thuis gehouden en op hun eigen manier hebben opgevoed met het woord van God, dat door de vader werd gebezigd. De documentaire van Jessica Villerius droeg zeker bij aan de kennis over dit gezin.

Maar groepen van mensen met of zonder kinderen die zich van de buitenwereld afsluiten is niet nieuw. Of de familie uit Ruinerwold een ‘sekte’ genoemd mag worden, staat ter discussie. Overeenkomsten met een sektarische opvoeding of bejegening zijn wel te trekken. Bijvoorbeeld het bewust uit de maatschappij houden van (familie)leden en een meester, voorganger, of ‘hoofd’ die de énige, echte ‘waarheid’ verkondigd. Meestal met een geloofsovertuiging.

Waarbij moet worden aangetekend dat niet alle sekten direct gevaarlijk hoeven zijn. Godsdienstsocioloog Durk Hak zei in het Reformatorisch Dagblad dat het belangrijk is hoe de term sekte wordt gedefinieerd. “Een club die qua gedachte of gedrag afwijkt van de samenleving wordt snel als gevaarlijk gezien. Zelf denk ik daar wat nuchterder over.” Men denkt bij een sekte al snel aan verboden seks, het einde van de wereld, (massale) zelfmoord en opgelegde angst.

Kinderen van God

Toch zijn er, ook in Nederland sekten acties (geweest) die strafbare feiten hebben gepleegd of dat nog steeds doen. Een bekende sekte die ook in Nederland actief was, heette ‘The Children of God’. Deze sekte, die later ook wel ‘The Family’ werd genoemd, werd opgericht in 1968 door de Amerikaan David Berg. Volgens eigen zeggen had The Children of God in het midden van de jaren ’90 van de vorige eeuw wereldwijd zo’n 6.000 volwassene en 3.000 minderjarige volgelingen. Net als vele sekten, was ook bij The Family seks een belangrijk element van het geloof. Door middel van het zogenaamde ‘Flirty Fishing’ werden nieuwe leden geworven. Waarschijnlijk omdat dat in de ogen van Berg té opzichtig gedaan werd, is deze manier van ledenverwerving in 1987 afgeschaft. In de jaren ’90 bleek dat The Children of God ook in Amsterdam Zuid-Oost actief was. Kort daarna kwamen verhalen naar buiten dat kinderen, waar volwassenen seks mee mochten hebben, met de harde hand werden ‘opgevoed’. In sommige gevallen werden ze zelfs met knuppels geslagen. David Brandt Berg zou jarenlang zijn ondergedoken terwijl hij al die tijd internationaal werd gezocht. Volgens een bericht van de sekte zelf overleed Berg in 1994.

Orde

Anders dan bij bijvoorbeeld The Family is de ‘Orde der Transformanten’ niet geheel gesloten. Eén van de uitgangspunten van de orde is, volgens de orde zelf, dat men andersgelovigen respecteert. De orde heeft een website die voor iedereen toegankelijk is en de orde heeft een ANBI-status. Toch werd in 2020 Robert B, een profeet van de orde, in de Duitse plaats Gogh gearresteerd wegens verkrachting en vrijheidsberoving. Voor andere incidenten waarbij leden van de orde betrokken waren, zijn deze vrijgesproken.

X