Menu Sluiten

Sadistische echtgenoot krijgt jarenlange celstraf

Een man van 44 krijgt negen jaar cel na jarenlang mensonterend huiselijk geweld. Ook mag hij de komende jaren geen contact opnemen met zijn ex-vrouw, hun kinderen en haar familie.

De rechter achtte bewezen dat de man vanaf 2007 zijn vrouw en kinderen stelselmatig mishandelde. Ze werd door haar gekleineerd, beledigd en bedreigd waar de kinderen bij waren. Bovendien spoorde de man de kinderen aan hun moeder te mishandelen. Hij mishandelde de vrouw niet alleen psychisch, maar ook fysiek. Met een tang pakt hij de tong van de vrouw en trekt haar door het huis. Ook dwingt hij de vrouw om de poep en de urine van de kinderen te eten en te drinken en giet hij kokend water over haar borsten. Nadat hij met een mes in haar bovenbeen stak, deed ze aangifte.

De rechtbank noemt het gedrag van de man ‘uitzonderlijk, sadistisch en wreed’ en spreekt van ’terreur’. Ook jegens de kinderen, omdat de vrouw in hun bijzijn werd mishandeld. Daarmee zijn ook de kinderen psychisch beschadigd.

De man weigerde alleen iedere medewerking met onderzoeken. Daarmee kan niet worden bewezen dat de man aan een stoornis lijdt. Zo kan TBS niet worden opgelegd.

De eis van de Officier van Justitie, een celstraf van acht jaar, vond de rechtbank te weinig. Gelet op het feit dat de man alle onderzoeken weigerde en de ernst van zijn gedragingen, gaf de rechtbank de man een contactverbod, een verbod om na de celstraf contact te leggen met zijn ex-vrouw en hun kinderen, en negen jaar celstraf. Zonder TBS.

Begin 2017 werd tegen een andere man, uit Hoorn, een celstraf van een jaar geëist voor soortgelijk geweld.

De rechtbank van Utrecht © Bas Dekkers
De rechtbank van Utrecht © Bas Dekkers
X