Menu Sluiten

Ontsnapping uit gevangenis met helicopter niet nieuw

Afgelopen weekend ontsnapte de beruchte Franse gevangene Redouane Faïd uit de gevangenis van Reau, bij Seine-et-Marne ten zuidoosten van Parijs in Frankrijk. Zwaarbewapende mannen met bivakmutsen en kalashnikovs landden met een kleine gekaapte helicopter op de binnenplaats van de gevangenis. Vervolgens sneden ze deuren open met snijbranders en gooiden rookbommen om het zicht van bewakers te belemmeren. Faïd stapte in het vliegtuig en gezamenlijk vlogen de mannen weg.

Later vond de politie de helicopter ten noorden van Parijs terug met een uitgebrande motor. De piloot van het toestel, die onder bedreiging de vlucht had moeten maken, bleef ongedeerd. De mannen zijn nog altijd spoorloos. In 2009 bracht Faïd een boek uit waarin hij stelde het criminele leven achter zich te hebben gelaten.

Nederland

Ook in Nederland zijn ontsnappingen uit gevangenissen gepleegd met hulp van helicopters. Begin jaren ’90 gebeurde dat twee keer. In 1993 ontsnapte een 28-jarige man met een helicopter uit de gevangenis van Grave in Noord-Brabant. Hij was gevlucht naar Moskou, maar omdat Nederland geen uitleveringsverdrag had met Rusland kon de man niet naar Nederland terugkeren. Hij had een straf gekregen van anderhalf jaar cel voor fraude en oplichting.

Volgens de Leeuwarder Courant van 19 februari 1991 ontsnapte een Turkse gedetineerde uit de gevangenis van Leeuwarden met een helicopter. Een handlanger had het contactsleuteltje van een Hughes 300 laten namaken en kon ongezien de helicopter besturen.

De 43-jarige Turk vluchtte naar Turkije, waar hij als een held werd onthaald. Zijn vluchtverhaal dook op in Turkse media, een krant publiceerde een strip met de spectaculaire ontsnapping. De plakte die strip op een briefkaart en zond die naar de Nederlandse gevangenis. Hij had erbij geschreven “dank voor de goede zorgen”. Later bleek de man te zijn opgepakt en een tweede gevangenisstraf uit te zitten in de zwaarst beveiligde gevangenis van Istanbul. Het is niet bekend of de man nu nog in de gevangenis zit.

Hughes 300
Hughes 300
X