Menu Sluiten

Ontsnappen mogelijk strafbaar

De VVD wil laten onderzoeken of ontsnappingen uit gevangenissen strafbaar kan worden gesteld. CDA, PVV en SP steunen het voorstel van Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. In België gaat het idee ook rond. Ook daar is ontsnappen uit gevangenissen (nog) niet strafbaar.

Ontsnappen uit gevangenissen is van alle tijden. Wellicht de bekendste ontsnapping ooit is die uit Alcatraz, in juni 1962. De drie ontsnapte gevangenen zijn nooit meer teruggevonden.

In 2010 ontsnapte Hulda Kiel uit de koepelgevangenis in Breda, door met een lepel en een verfschraper een gang te graven. Een krappe maand later werd ze weer gearresteerd. In de tussentijd had ze een man leren kennen waarmee ze een relatie begon. Inmiddels heeft ze haar straf uitgezeten. Kiel zat vast voor poging tot moord op haar broer en schoonzus in 2006. Ze stak hen neer. Kiel kreeg acht jaar gevangenisstraf. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is ontsnappen niet strafbaar. Kiel noemde Nederland daarom “echt raar”. Ze was trots op haar ontsnapping. Ze liet, volgens haar, zien dat “het kan, dat het heel makkelijk is. En je hebt niks te verliezen, want je krijgt er geen straf voor.” Aan Omroep Brabant vertelt ze over haar ontsnapping:

Hulda Kiel vertelt over haar ontsnapping in 2010 © Omroep Brabant

Er is dus geen strafbaarheid op ontsnappen, tenzij je daarbij iemand doodt, bedreigt, verwondt of vernielingen aanricht. Je kunt op ontsnappen overigens wel een korting of schorsing op privileges krijgen. Ook kun je een aanvullende straf, dus bovenop de huidige straf, krijgen. Zo kreeg de man die in april van dit jaar uit de gevangenis Esserheem in Veenhuizen ontsnapte, twee weken isoleercel. Iemand helpen ontsnappen is wel strafbaar.

Feitelijk is ontsnappen niet strafbaar, omdat het niet is opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. ‘Er bestaat een natuurlijk verlangen van de mens naar vrijheid’. In dat licht zou het tegennatuurlijk zijn. Maar mogelijk komt er nu dus wél een artikel in het Wetboek.

X