Menu Sluiten

Onterechte bijstandsuitkering voor Irakese rechter

Een Irakees die in Utrecht woont, heeft ten onrechte bijstandsuitkering ontvangen. De man is in zijn geboorteland een hooggeplaatste rechter, hij zou zelfs bij doodvonnissen betrokken zijn geweest.

Toen hij in 1996 naar Nederland kwam vestigde hij zich in het midden van het land. Hij gaf toen als reden op dat hij in eigen land gevaar liep. Uit documenten van de rechtbank Midden-Nederland blijkt dat hij jarenlang als rechter werkzaam was ten tijde van het regime van Saddam Hoessein. Dat schrijft De Telegraaf die de zaak onderzocht.

Na de val van Saddam werd hij, terwijl hij in Nederland woonde, opnieuw tot rechter benoemd. Hij ging werken bij het Irakese Strafhof. Het viel op dat de man opvallend vaak tussen Nederland en Irak heen en weer vloog. Dat bleek voor goedbetaalde rechtszaken, volgens de rechtbankdocumenten.

De Utrechtse rechtbank besloot  dat de Irakees 46.554 euro moet terugbetalen aan de gemeente. Vanwege zijn werk heeft hij geen recht op een uitkering. De man ging daartegen in beroep, hij ontkende dat hij werkzaam was in Irak. Maar volgens de Official Gazette of Iraq, de Staatscourant van dat land, is de man wel degelijk benoemd als rechter. De Nederlandse rechter geloofde zijn verhaal dus niet. Ook een ex-schoonzoon van de man bevestigt dat de man een goedbetaalde rechter in Irak was.  De advocaat van de man en de gemeente Utrecht willen niets kwijt over de zaak.

X