Menu Sluiten

Negen maanden voor ontucht met dochters

Een 52-jarige man uit Nieuwegein heeft een celstraf van negen maanden gekregen voor ontucht met zijn minderjarige dochters. Tussen 2005 en 2009 heeft hij meerdere malen per week zijn dochters betast tussen de benen en aan de oren en tepels gelik, hun borsten en vagina betast. Ook zou hij naast één van hen zijn gaan liggen en zijn geslachtsdeel tegen haar aan hebben gelegd. Daarnaast zou hij hen hebben verkracht. Het misbruik vond plaats in de woning van man, de meisjes woonden er ook. Tijdens het misbruik waren de meisjes tussen de 10 en 14 jaar oud. De vader heeft deels bekend.

Seksueel binnendringen

Zowel de Officier van Justitie als de rechter vonden seksueel binnendringen bij het jongste meisje niet wettig en overtuigend bewezen, al sluit de rechtbank dit strafbaar feit niet uit. Het meisje heeft verklaard geen concrete herinneringen aan het binnendringen te hebben. Ook heeft ze er wisselende verklaringen over afgelegd. De man heeft ontkend haar verkracht te hebben. De man is voor verkrachting vrijgesproken.

Ook de oudste dochter verklaarde geen herinneringen te hebben van verkrachting. Ze voelde vaak buikpijn bij een intiem samenzijn met haar huidige man. Daarop baseerde ze haar conclusie dat ze door haar vader moet zijn verkracht. Voor het OM en voor de rechter is dat bewijs niet sterk genoeg om de vader voor verkrachting te veroordelen. Ook bij haar heeft de man verkrachting altijd ontkend. Er was geen ander bewijs voor deze beschuldiging.

Eén van de meisjes heeft ook ter zitting verklaard dat ze wel eens wakker werd zonder onderbroek of haar pyjamabroek. Die vond ze terug in de wasmand. Omdat ze niet kon zeggen wie dat heeft gedaan, en omdat hier geen ander bewijs is geleverd, heeft de rechtbank de man hiervoor vrijgesproken.

De verdachte

De moeder van de kinderen heeft verklaard niets te hebben geweten van het misbruik, tot de meisjes begonnen te vertellen. De vrouw is daarna van de man gescheiden. De man was lid van Jehova’s Getuigen, maar nadat hij hier uit is verstoten, leeft de man alleen.

Hij heeft lymfeklierkanker en heeft niet lang meer te leven. Als behandeling drinkt hij alleen groentesappen. Hij heeft zelf hulp gezocht voor zijn probleem en hij heeft hier ook aan meegewerkt. De man heeft geen eerdere veroordelingen op zijn naam. Hij is gediagnosticeerd met PDD-NOS. Ook zegt de man spijt te hebben en is door de reclassering het recidive-risico als laag ingeschat. “Toch komt de spijt weinig doorleefd over” volgens de reclasseringsambtenaar.

Straf

De advocaat van de man vroeg een taakstraf voor de man. Dat de man ziek is, is voor de rechter geen reden om de verdachte geen celstraf op te leggen. Ook omdat de man geen medische therapieën meer volgt, zal een gevangenisstraf een langdurige medische behandeling niet in de weg staan, volgens de rechtbank

De rechtbank rekent de man zwaar aan dat hij zijn rol als vader heeft misbruikt. “Een vader zou bij uitstek iemand moeten zijn waar een kind zich veilig bij zou moeten voelen.” zegt de rechter. “Dat de meisjes zichzelf soms de hele nacht op de wc opsloot om van het misbruik te ontsnappen, toont de angst die zij destijds moet hebben gevoeld”.

X