Menu Sluiten

Moordenaar van Nathalie Polak veroordeeld

De 47 jarige man die in de Nieuwjaarsnacht van 2018 een Nathalie Polak uit Buren (Gld.) vermoordde is veroordeeld tot 18 jaar en TBS.

De man uit Tiel, Gerard van D., was bij Nathalie op bezoek om Oud en Nieuw te vieren. Hij bond haar vast, verkrachtte en sloeg haar met een fles en vermoordde haar daarna.

Volgens de officier van justitie heeft Van D. Nathalie in de nieuwjaarsnacht van 2017 op 2018 verkracht, op het hoofd geslagen met een fles wodka, heeft hij haar vastgebonden op haar bed en daarna brand gesticht. Bij de brand kwamen ook haar huisdieren om het leven. Uit onderzoek van de patholoog anatoom blijkt dat Nathalie waarschijnlijk door de klappen op haar hoofd om het leven is gekomen, niet door de brand. In haar longen zijn amper sporen van rook aangetroffen.

Het motief voor de moord was dat Van D. uit een woede heeft gehandeld. Hij “is gevoelig voor krenking en afwijzing. Als verdachte zijn zin niet krijgt op seksueel gebied heeft hij zichzelf niet meer in de hand en wordt hij agressief en gewelddadig.” aldus de officier van justitie. Ook zou hij onder invloed zijn geweest. De verkrachting blijft Van D. ontkennen. Ook voor de brandstichting zou hij, volgens eigen zeggen, niet verantwoordelijk zijn. Hij verklaarde eerder dat hij handelde uit zelfverdediging.

De moeder van Nathalie zei dat volgens haar “de feestdagen nooit meer hetzelfde zullen zijn. Jij vond het nodig om haar op een onmenselijke manier haar van het leven te beroven, wij zijn van binnen kapot.”

Nathalie Polak in december 2017, een paar weken voor haar dood © privéfoto

Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft hij een ontwikkelingsstoornis, een laag IQ, narcistische trekken en een slechte impulsbeheersing. De onderzoekers concluderen dat de verdachte het niet verdraagt begrensd te worden. Ook zien zij zijn drugsgebruik als een groot probleem. Hij had al eerder een celstraf gekregen voor verkrachting van één van zijn ex-vriendinnen. Van D. heeft al eerder toegegeven te houden van wurgseks.

Het PBC achtte de kans op herhaling groot en wilde TBS met dwangverpleging. Dat heeft de verdachte ook gekregen. Toen de officier van justitie namens de familie zei dat de verdachte eigenlijk levenslang zou moeten krijgen, begonnen mensen op de publieke tribune te klappen.

De politie kwam al snel op Gerard van D. Volgens zijn advocaat, Michel IJsseldijk, werd Van D’s telefoon al afgeluisterd op 2 januari, een dag na de brand.

Seksuele relatie

Volgens de verdachte had hij een seksuele relatie met het slachtoffer. Volgens justitie en de familie van Nathalie is daar geen enkel bewijs van. De opmerking leidde tot boze reacties van de publieke tribune. Volgens de familie kende ze elkaar wel, ze rookten soms een joint. Volgens andere bronnen zou de man de stiefvader van het meisje zijn.

Jerrycan

Van D. heeft tijdens verhoren bij de politie verklaard dat Nathalie zelf met brandende vloeistoffen had gesprenkeld en dat er brand was ontstaan omdat er kaarsjes brandden in de woonkamer. De verdachte zegt dat hij een jerrycan met mengsmering – bromfietsbrandstof – heeft omgeschopt, waardoor brand is uitgebroken.

De foto die Nathalie op Oudjaarsavond Facebook zette. De fles wodka waarmee zou later zou worden geslagen, staat ook op deze foto © privéfoto
De foto die Nathalie op Oudjaarsavond Facebook zette. De fles wodka waarmee zou later zou worden geslagen, staat ook op deze foto © privéfoto

De verdachte zegt dat hij niet weet of Nathalie nog leefde toen hij het appartement verliet. Getuigen, waaronder zijn eigen vader en zijn stiefdochter, verklaren dat hij dingen heeft gezegd waaruit bleek dat Nathalie dood was. Nog vóórdat dat bekend werd gemaakt.

De vrouw woonde in een begeleid wonen-project.

Een kennis van Nathalie zette deze reactie onder haar foto © Facebook

Brand

Op 1 januari wordt om 05.45 uur de brandweer gealarmeerd voor een brand aan de Concorde in Buren. Een begeleidster van het project begeleid wonen belt 112. Om 05.49 uur wordt ook een ambulance opgeroepen. Direct wordt ook een traumahelikopter gealarmeerd. Om 06.13 uur schaalt de brandweer op naar een grote brand. Om 07.26 uur is de brand onder controle. Bewoners en begeleiders worden geëvacueerd.

Aan het einde van de tocht werden bloemen en kaarsjes neergezet bij het huis van Nathalie. © Omroep Gelderland

Krap een week na de brand werd er, op initiatief van een bekende van Nathalie, een stille tocht gehouden. De tocht eindigde bij het apartementencomplex waar ze woonde. Daar werden kaarsjes neergezet. Er liepen zo’n 200 deelnemers mee.

X