Menu Sluiten

Jongerenoverlast in Utrecht

Skatebaan De Tol: Terreur-trekpleister?

De afgelopen maanden is het terreur van de hangjongeren in Vleuten-De Meern langzaam afgenomen,dank zij het optreden van politie en gemeente. Maar of nu de overlast afgelopen is, is maar de vraag.

Sinds een aantal jaren kwam Vleuten-De Meern steeds negatief in het nieuws door pesterijen en overlastgevend gedrag van een aantal hangjongeren in de wijk. Dat is geëscaleerd nadat een bewoner de jongeren aansprak op hun gedrag, sindsdien heeft de bewoner het flink moeten ontgelden. Zijn huis werd besmeurd en bekogeld met stenen en hij en zijn gezin werden bedreigd.    

Skatebaan

De gemeente geeft toe dat er voor de jongeren niet genoeg plekken zijn waar ze kunnen afspreken. Daarom zijn er bij skatebaan De Tol, in de gelijknamige wijk, overkappingen neergezet. En vervangen, nadat ze door onbekenden zijn gesloopt. Die overkappingen zijn voor veel omwonenden een bron van ergernis. Volgens hen zorgen die overkappingen ervoor dat jongeren vaker bij elkaar komen om rotzooi te trappen, maar de gemeente wil deze niet weghalen. De Jongeren OntmoetingsPlek (JOP) zoals de gemeente de skatebaan officieel noemt, is speciaal aangepast om de jongeren een faciliteit te bieden om bij elkaar te komen. 

Trekpleisters

Jongeren spreken op de skatebaan vaak af en trekken dan het centrum van Vleuten in, soms met onaangename bedoelingen. Dat de ‘halfpipe’, de halfronde banen waar skaters vanaf rijden om een truukjes op te doen, beklad is met graffiti, is niet nieuw. Alle skatebanen in Utrecht zijn bespoten. Verschil met andere banen is dat niet overal overlast is. De kleurige doodlings en tags waar alle skatebanen mee versierd zijn, schreeuwen van het koude metaal. Maar er zijn ook beledigende teksten en hakenkruizen op verschillende banen aangebracht. Vorig jaar werd een wijkagent met de dood bedreigd via teksten op skatebaan Vlasakkers en werd gedreigd met een vuurwerkbom.

(Verslag gaat verder onder geluidsfragment en de video)

Luister naar een audio-verslag met interviews

(artikel gaat verder onder video, matige geluidskwaliteit)

Haarrijnse Plas

Op 14 april vorig jaar maakte de politie bekend het kopstuk van de groep overlastgevende jongeren, een 22-jarige Vleutenaar, gearresteerd te hebben. Desalniettemin is het geweld, zij het in mindere mate, doorgegaan. Zo zijn er vorig jaar zomer op de Haarrijnse Plas verschillende vrouwen lastiggevallen en kwamen er opstootjes voor. Die haalden ook het landelijke nieuws. Ook het geweld tegen de verdachte is niet gestopt. Hij werd bedreigd in een winkelcentrum.

Hangen en Heroïne

Skatebaan De Tol lijkt een uitvalsbasis voor de jongeren te zijn. Kinderen zeggen er drugs te hebben gevonden, zoals heroïne en pillen. Maar ook op de baan zelf ligt vaak rotzooi zoals kauwgom, glas en ander rondslingerende troep. Glas kan gevaar opleveren bij het spelen op de baan. De gemeente zegt de drugsproblematiek te kennen. Van gevonden resten heroïne zijn, zover bekend, geen meldingen gemaakt.

Tevreden

Ondanks alle commotie en overlast zijn de meeste bewoners tevreden met de leefomgeving. Volgens een onderzoek van de gemeente, gedaan in 2010, zijn Vleutenaren meer tevreden met hun woon- en leefomgeving dan gemiddeld in Utrecht. Men geeft hier het rapportcijfer 7,4 tegen een zeven in de rest van de stad. Daar staat tegenover dat de categorie mensen die zich vaak onveilig voelen in het algemeen even groot is als in de rest van de stad. Maar over het algemeen voelen Vleutenaren zich minder (vaak) onveilig. Ook de laatst beschikbare cijfers, uit 2012, laten zien dat het percentage mensen dat zich vaak of wel eens onveilig voelt lager ligt dan gemiddeld in alle wijken. De vraag is of de media-aandacht over de escalatie van de overlast in 2013 een verschuiving laten zien. Er wordt weinig echte hinder of overlast ondervonden in Vleuten. Het lijkt meer een ruzie tussen één bewoner en de groep jongeren, dan dat er echt sprake is van overlast in de hele buurt. Toch gaat het wel de hele buurt aan.

Aanpak

De gemeente en de politie hebben de overlast van jongeren terug kunnen dringen door middel van een gezamenlijke aanpak. Oud-burgemeester Wolfsen schreef over die voorgenomen aanpak vorig jaar een brief naar de gemeente. Zo geldt er onder andere een alcoholverbod in het centrum van Vleuten. Sindsdien zijn verschillende jongeren bekeurd. Ook heeft een aantal jongeren gebiedsverboden opgelegd gekregen.

Weinig communicatie

De VVD is de enige partij in de Utrechtse gemeenteraad die wil reageren op een paar vragen. Andere partijen kunnen of willen geen mening geven. Zo heeft de éénmansfractie van Leefbaar Utrecht te weinig zicht op de situatie. De SP was niet bereikbaar voor commentaar. De CDA verwijst naar de wijkraad, die op zijn beurt weinig kwijt wil over de kwestie. De bron vanuit de gemeente, die anoniem wil blijven uit angst voor represailles, wil niet meer kwijt dan dat het steeds beter gaat in Vleuten-De Meern. De gemeente schrijft op haar website dat de overlast duidelijk is afgenomen, maar dat er nog veel moet gebeuren. Bewoners zijn (nog steeds) bang dat de overlast zich verplaatst. Ook de politie houdt zich op de oppervlakte. Wegens privacy-wetgeving mogen er geen mededelingen gedaan worden over de minderjarige jongeren. Maar de Utrechtse politie geeft sowieso geen commentaar naar de media “wegens grote drukte”.

Vuurwerkbom

Eén van de ergste uitingen van geweld in het afgelopen jaar is het gooien van een vuurwerkbom. Op 15 december 2012 werd er ’s nachts vuurwerk door de brievenbus gegooid van de Vleutenaar die het aan de stok had met de jongeren. De schade was aanzienlijk. De politie heeft nooit kunnen achterhalen wie de dader(s) was of waren. De zaak is inmiddels geseponeerd.


 Zie hier voor een uitgebreide sociale kaart Utrecht en Vleuten 2013

X