Menu Sluiten

Hoge raad: Strafverlaging Michael P. wegens geweld

Op 9 oktober 2017 werd de gezochte verdachte van de verkrachting en moord op de Utrechtse Anne Faber gearresteerd. Die bij arrestatie is geweld gebruikt en heeft het team een aantal fouten gemaakt. Om die redenen krijgt Michael P. nu alsnog strafverlaging met vier maanden. Zijn nieuwe straf is 27 jaar en 8 maanden cel en TBS met dwangverpleging.

Al vrij vroeg na de arrestatie werd de vraag gesteld of het gebruikte geweld wel toelaatbaar was. Het arrestatieteam kreeg de bevoegdheid Michael “stevig beet te pakken.” De vijf agenten die erbij betrokken waren werden vervolgd.

Leden van het arrestatieteam kregen in een briefing te horen dat ze P. ‘stevig mochten beetpakken’. Het OM Midden-Nederland gaf later toe dat over die instructie onduidelijkheid kon bestaan. Ook werd een hond toegevoegd aan het team dat hem onder druk moest zetten en werd hem niet gewezen op zijn zwijgrecht, de zogenaamde ‘cautieplicht’. Dat is belangrijk om te voorkomen dat een verdachte ongewild meewerkt aan zijn eigen veroordeling.

De familie van Anne zegt “elke dag strafvermindering voor Michael als een klap in het gezicht” te voelen.

Niet lang geleden zou Michael een ontsnappingspoging hebben gedaan. Peter R. de Vries berichtte daar toen over in RTL Boulevard.

X