Menu Sluiten

Ex-machinist veroordeeld voor kindermisbruik

Een 60-jarige man uit Leusden is vandaag in de rechtbank Utrecht veroordeeld voor seks met een minderjarige jongen in de cabine van een trein. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van acht maanden met een proeftijd van twee jaar.

Machinist Wouter M. ontmoette de autistische jongen in 2000. De jongen was toen 14 jaar. De machinist en de jongen raakten in gesprek over treinen, een grote passie van de jongen. De man nodigde de jongen uit in de cabine van zijn trein, een Thalys. Later mocht hij in de cabine meerijden van de man. De jongen begon de man als een vaderfiguur te zien. Langzaam aan gingen de gesprekken over seks en ontstond er een seksuele relatie tussen de twee. De man en de jongen hadden ook seks tijdens het rijden. De jongen mocht de trein besturen, terwijl de man hem oraal bevredigde.

“Hij wist meer van de trein dan ik. Bijzonder vond ik dat.”

Verklaring van de verdachte

De jongen gaf aan geen seks te willen, maar omdat de man bleef aandringen en volgens de jongen ‘begon te ‘zeuren’, stond hij het toe. Volgens Wouter was er wel sprake van seksuele handelingen, maar ontkent hij ‘seksueel binnendringen’, een juridische term voor penetratie. Dat zou in de jaren dat de relatie duurde, twee keer zijn gebeurd toen de jongen 16 jaar was. De rechtbank uitte geen twijfel over de woorden van het slachtoffer omdat hij consistent verklaarde en doordat er getuigenverklaringen zijn voorgelegd. Ook kon hij specifieke details vertellen, zodat zijn verklaringen geloofwaardig waren.

M. betuigde spijt: “Ik kan het niet terugdraaien. Ik kan alleen spijt betuigen.”

Omdat het tegen de wil penetreren verjaard is, kon de man daarvoor niet meer worden vervolgd. De straf die de rechtbank heeft opgelegd is dezelfde als de eis.

Thalys in Brussel-Zuid (1996)
Thalys in Brussel-Zuid (1996)
X