Menu Sluiten

Meerdere eisen in witwas-zaak Yab Yum

Een 73-jarige man uit Almere en de BV die onder zijn beheer staat, worden onder meer verdacht van witwassen. Het OM in Amsterdam heeft tegen de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar geëist. Daarnaast moet zijn BV 250.000 euro boete betalen. Ook heeft het OM geëist dat panden van het beroemde bordeel Yab Yum aan Singel en de Spuistraat in Amsterdam verbeurd moeten worden verklaard.

De BV van de man had een exploitatievergunning voor het bordeel aangevraagd, maar in 2007 besloot de gemeente Amsterdam op basis van de wet BIBOB (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) die vergunning in te trekken. Uit onderzoek dat is ingesteld na de aanvraag bleek dat het ‘economische belang’ in handen was gekomen van leden van de motorclub Hells Angels. De motorclub is vorig jaar verboden in Nederland.

De man nam de exploitatie over van de vorige eigenaar in 1999. Hij betaalde er bijna 4,5 miljoen gulden voor, een veel lage prijs voor dan de toen geldende marktprijs. Die vorige eigenaar is toen tot verkoop overgegaan, omdat hij bedreigd werd door top-criminelen Sam Klepper en John Mieremet. In december 1998 vijf leden van de Hells Angels aanwezig in Yab Yum, samen met Klepper en Mieremet. In januari 1999 heeft de toenmalige eigenaar van het bordeel aangifte gedaan van bedreiging en afpersing.

Spic & Span

John Mieremet (‘Span’ ook wel ‘Schele Johnny’) werd in 2005 in Thailand vermoord. Hij ligt in België begraven. Simon Klepper (‘Spic’ ook wel ‘Sam’) werd in 2000 om het leven gebracht in Amsterdam. Hij was toen 40 jaar oud.

Sam Klepper
Sam Klepper

Bedreigingen

De man waartegen nu de straffen zijn geëist, was op de hoogte van deze gang van zaken. “Het OM meent dat verdachte en zijn BV als juridische koper naar voren zijn geschoven als afscherming van Klepper en Mieremet.” Na de overdracht kwamen er een nieuw hoofd beveiliging en een nieuwe portier bij Yab Yum te werken, zij waren beiden lid van de Hell’s Angels.

De Officier verklaarde: “Afpersing is op zichzelf een bijzonder ernstig misdrijf, dat leidt tot gevoelens van grote angst bij het slachtoffer en zijn gezin, dat blijkt ook uit dit requisitoir en het dossier. Dat klemt te meer als die afpersing zich ook richt op gezinsleden. Verdachte is bij het hele traject van de overdracht van Yab Yum en de periode daarna als zetbaas van Yab Yum, gedurende jaren, op zijn manier, willens en wetens betrokken geweest. Hij heeft die afpersing gefaciliteerd.” Volgens het OM is de 73-jarige man “een onmisbare schakel geweest”en hij moet dat hebben geweten. Nadat het bordeel is overgedragen zijn de bedreigingen van de toenmalige eigenaar gestopt.

De man die nu terechtstaat wordt ervan verdacht geld te hebben witgewassen en het ‘presenteren van een onjuiste balans’. Ook moeten de panden van Yab Yum, beiden in Amsterdam verbeurd verklaard worden.

X