Menu Sluiten

Duits tienermeisje voor de rechter voor moord

In Duitsland is het proces begonnen tegen een meisje van 15 jaar, die eind vorig jaar haar halfbroertje zou hebben gedood. Het jongetje van drie jaar was met haar in het huis, toen de ouders niet aanwezig waren. Toen het jongetje sliep heeft zij hem gestoken met 28 messteken. Een dag na het steekincident werd het meisje gevonden in een andere stad, zo’n negen kilometer verderop.

De vraag die in het proces, dat achter gesloten deuren plaatsvindt, beantwoord moet worden is waarom ze het deed. Het meisje zou gehandeld hebben uit jaloezie. Volgens haar advocaat lijdt het meisje aan geheugenverlies, maar ze heeft de daad wel bekend. Ze kan tien jaar cel krijgen. Volgens de advocaat is ze inmiddels gewend aan het leven in de gevangenis en ze gaat er naar school.

Moordende kinderen

Eén van de bekendste moordzaken uit de recente geschiedenis met zeer jonge daders is de moord op James Bulger in Liverpool in 1993. Het driejarige jongetje werd door twee jongens van tien jaar meegenomen uit een winkelcentrum. Daarna werd hij gemarteld en vermoord. Hij werd teruggevonden op een treinspoor. De twee daders werden bekend over de hele wereld. Ze werden veroordeeld tot levenslang, maar kwamen op hun 18e weer vrij onder voorwaarden. Na hun straf kregen ze een andere identiteit.

Een ander moordkoppel, Kim en Lucas, kwam uit het Engelse Spalding, zo’n 140 km ten noorden van Londen. De jongen en meisje van beiden 14 jaar staken in 2016 de moeder en het zusje van de moordenares dood. Het meisje fungeerde als aanzetter, de fatale steken werden gegeven door de jongen. Beide kinderen hebben nooit spijt betuigd. In een afscheidsbrief, waarin ze hun zelfmoord aankondigden, schreven ze “We don’t give a fuck anymore”. Het meisje zei dat ze “blij was dat haar moeder dood is.” Ze zou uit jaloezie hebben gehandeld.

Nadat ze de vrouw en het kind hadden gedood, hadden de twee tieners seks met elkaar. Ze keken in het huis van de aanslag televisie toen ze werden gearresteerd. Het meisje gaf bij de politie aan dat ze al langer in psychische nood zat. “Ze (de moeder, red.) hoeft nu niet meer bang te zijn dat ik zelfmoord pleeg.” Nu, in 2020, leven de beide kinderen nog en zitten in detentie.

Nederland

Ook in Nederland zijn dergelijke zaken zeldzaam. Kinderen of jongeren die moorden komen voor, maar de daders zijn bijna altijd jongens met een getroebleerd verleden. Ook de bekende moorden op Romy en Savanna, in 2017, bleken door jongens tussen de 14 en 17 jaar uitgevoerd te zijn.

In de zogenoemde “Facebook-moord” was één van de veroordeelden een minderjarige vrouw van 16, zij was de opdrachtgeefster. De Facebook-moord was een zaak uit 2012. Winsie Hau uit Arnhem werd daarbij doodgestoken door een jongen van 14, in opdracht van Polly W. Winsie en Polly hadden ruzie.

X