Menu Sluiten

Doodstraf in Washington afgeschaft

Gisteren is in de Verenigde Staten de doodstraf in de staat Washington afgeschaft. De doodstraf was in strijd met de grondwet, zo meldt het hooggerechtshof.

De meeste staten van de VS, dertig, voeren nog wel de doodstraf uit, maar vooral de noordelijke staten, inclusief Hawaii, niet. Drie staten, Oregon, Pennsylvania en Colorado, hebben een zogenaamd moratorium. Dat betekent dat ze wel de doodstraf in het Strafrecht hebben staan maar dat deze, tijdelijk, niet meer wordt uitgevoerd. In 2015 schafte de staat  Nebraska de straf af, maar voerde die twee jaar later, na een referendum op initiatief van de bevolking, weer in.

In Texas, waar de meeste doodstraffen worden opgelegd en uitgevoerd, zitten de meeste mensen in ‘Death Row‘.

Dit jaar zijn er in de VS achttien doodstraffen uitgevoerd en zijn er nog tien mensen die wachten op de executie vóór het einde van het jaar.

Kaart staten VS met en zonder doodstraf
Kaart staten VS met en zonder doodstraf

Andere landen: Iran

Recent nog kwam in het internationale nieuws de executie van de Iraans-Koerdische vrouw Zeinab Sekaanvand . Zij had in 2012 haar man vermoord nadat ze stelselmatig door hem geslagen werd. Zij was 15 jaar toen zij gedwongen werd te trouwen met haar latere slachtoffer. Ook zou hij en haar schoonbroer Zeinab hebben verkracht. Volgens Amnesty International heeft zij nooit een eerlijk proces gekregen. Zo heeft zij haar advocaat in 2014 voor het laatst gezien. Het zou al de vijfde executie zijn dit jaar van een persoon die minderjarig was op het moment dat de feiten werden gepleegd. De Duitse website Deutsche Welle schreef eerder dit jaar dat alleen al in afgelopen januari drie minderjarigen werden geëxecuteerd.

Andere landen: Sudan

Een ander verhaal dat internationaal veel aandacht kreeg was dat van Noura Houssein uit Sudan. Ook Noura werd gedwongen te trouwen met een man die haar verkrachtte en sloeg. Zij kreeg uiteindelijk geen doodstraf.

Afschaffing

Naast een aantal staten van de VS hebben in de afgelopen jaren een aantal landen de doodstraf afgeschaft, bijvoorbeeld Maleisië, Suriname en Mongolië. Op dit moment voeren 56 landen in de wereld de doodstraf uit voor grote vergrijpen, vooral in Afrika en Azië. Daarnaast zijn er 29 landen die de doodstraf wel hebben, maar in de afgelopen tien jaar niet hebben opgelegd.

Nederland

Ons land heeft in het midden van de 19e eeuw de doodstraf afgeschaft voor burgers en voor het militaire gerecht in 1983. Zie de podcast op deze website “De Moord op de Weduwe” over de Amsterdammer Johan Gaientaan, die de doodstraf in Nederland op het nippertje ontliep.

Boek met beschouwingen over het wel of niet afschaffen van de doodstraf (1865)
Boek met beschouwingen over het wel of niet afschaffen van de doodstraf (1865)
X