Nederland en Turkije zitten in een conflict. De Nederlandse regering hield afgelopen weekend de Turkse minister van Familiezaken tegen toen ze wilde spreken in Rotterdam, vele buitenlandse media besteden er aandacht aan. Het is niet de eerste keer dat het tot een botsing komt tussen Turkije en Nederland.
In april 1995 gebeurde iets soortgelijks. Toen werd, ook in Den Haag, het Koerdische parlement in ballingschap opgericht. Dat was zeer tegen de zin van Turkije en er werden demonstraties gehouden, waar volgens sommige media zo’n 25.000 mensen aan meededen. Volgens sommige Turkse media waren het er zo’n 70.000. Ook toen ontstond een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. De Turkse ambassadeur werd teruggeroepen naar de hoofdstad Ankara.
Volgens Turkije was dat Koerdische parlement een poging van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) om zich politiek in Europa te laten zien. Turkije zag en ziet de PKK als een terroristische organisatie. Het was de bedoeling van het parlement om alle Koerden te verenigingen, maar het bleek vooral een orgaan te zijn voor Turkse Koerden, Koerden uit andere landen werden nauwelijks vertegenwoordigd.
Turkije dreigde toen ook met economische sancties tegen Nederland. Agressieve tegengeluiden waren er ook: er werd telefonisch gedreigd met een bomaanslag op de Turkse Garanti bank in Amsterdam.
Uiteindelijk hebben diplomatieke dialogen toen de lucht geklaard. Nederland zegde toe dat de geheime diensten het internationale terrorisme, waar Turkije de PKK van beschuldigde, scherper in de gaten te houden. Van Turkse economische sancties kwam het toen niet. De Turkse ambassadeur keerde na bijna twee maanden weer terug in Nederland.