Menu Sluiten

“Ik knal alle fucking moslims af!”

Een 33- jarige man uit Marknesse is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een celstraf van 90 dagen, waarvan 75 dagen voorwaardelijk.

Eind maart 2019 plaatste de man op Facebook een Engelstalig bericht waarin hij zei dat hij in Nederland “alle fucking” moslims zou vermoorden. Het bericht werd geplaatst kort na de aanslagen op moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Hij stelde in zijn bericht ook dat hij het “geweldig vond” wat er in Christchurch was gebeurd. Er kwamen bij die aanslagen tientallen mensen om het leven.

De moeder van de man maakte zich ernstig zorgen om haar zoon en belde de politie. Daarop werd hij in een snackbar aangehouden. Tijdens zijn aanhouding zei hij dat hij ’40 moslims zou afknallen’.

Schreeuw om hulp

Tijdens het politie-onderzoek zei hij dat het een schreeuw om hulp was. Hij zou niet van plan zijn geweest een aanslag te plegen. Onderzoek naar de man leverde geen aanwijzingen op van rechts-extremistisch gedachtegoed. Wel heeft de man een alcoholprobleem. Ook toen hij in de snackbar werd aangehouden, was hij onder invloed.

De rechter gaf de man een alcoholverbod, moet hij een behandeling ondergaan en komt hij onder toezicht van reclassering en krijgt hij dus een celstraf met een proeftijd van drie jaar. Het OM had een langere straf geëist, maar volgens de rechter zou dat niet bijdragen aan het voorkomen van herhaling.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
X