Menu Sluiten

Aanslagpleger met terroristisch motief krijgt celstraf

Jawed S., de 19-jarige man die vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neerstak, krijgt 26 jaar en acht maanden cel. De twee toeristen overleefden de aanslag ternauwernood. De aanslag werd gepleegd op 31 augustus 2018 op het Centraal Station van Amsterdam.

Tijdens het proces maakten slachtoffers gebruik van hun spreekrecht. Eén van de agenten zei: “Je bent een klootzak, en ik hoop dat je de rest van je leven in de cel mag blijven. Je toont geen enkel berouw, alleen maar geradicaliseerd gezwets. Door wat jij hebt gedaan, zet je mijn leven op zijn kop. En ook dat van mijn vrouw en zoon. Het zal jou waarschijnlijk niets uitmaken.”

De vrouw zei in de rechtszaal “Jij had jouw wapen, ik had een waterfles”. Daarmee probeerde ze de aanslagpleger weg te houden van haar man. Ze werd zelf gestoken. De vrouw heeft een dwarslaesie opgelopen en zit in een rolstoel. Ze was op het moment van de aanslag 11 weken zwanger, het liep uit op een miskraam. Volgens het slachtoffer heeft dat alles te maken met de fysieke en emotionele schade die zij door de aanslag heeft opgelopen.

AT5-verslaggever Mark Schrader was bij de rechtszaak:

In een interview omschreven agenten de momenten vlak vóór en na de aanslag. “Ik bleef zicht houden op die man. Ik merkte dat het hem triggerde, dralen, kijken op plekken waar niks te zien was… ” Hij vroeg om hulp. Een andere agent vulde aan: “Voordat we er waren, ontstond er paniek bij de informatiebalie en ik zie hem om zich heen steken. Toen was er een hoop tumult en gegil. En toen dacht ik: godverdomme, niet in mijn station!” Een andere agent bood zijn collega’s hulp. “In mijn beleving rende hij ook achter iemand aan, dus mijn interpretatie was dat hij op dat moment op jacht was om nog meer slachtoffers te maken. Dus voor mij was hij op dat moment een dreiging die uitgeschakeld moest worden. Ik trek mijn pistool en ik roep heel hard politie! Laat vallen dat wapen of ik schiet!”

Op dat moment zijn er twee ‘vuurlijnen’ op de verdachte, hij wordt onder schot gehouden. Eén van de agenten schiet en de verdachte valt op de grond.

De aanhouding van Jawed S. op het Centraal Station Amsterdam © Nieuwsuur

Ze zijn gefocust op de handen en het lichaam van de man. Ze willen weten of hij een bom bij zich heeft. Dat bleek niet het geval. Een andere agent schopt het mes van de verdachte weg. De man kan worden aangehouden.

Jawed S komt uit Afganistan en woont in Duitsland. Hij is naar Nederland gekomen om hier zich te wreken op de cartoonwedstrijd van PVV-voorman Geert Wilders. Hij heeft een wedstrijd uitgeschreven waarin cartoons die de profeet Mohammed beledigen mogen worden ingezonden. Jawed noemt Wilders daarom een ‘varken.’ Maar op het moment van de aanslag heeft Wilders de wedstrijd afgeblazen.

Als snel bleek dat Jawed een testament had gemaakt. Hij had voorzien dat hij zou sterven tijdens zijn aanslag. Jawed woont op dat moment in een huis met andere asielzoekers in Duitsland. Er zou sprake zijn van aanwijzingen voor radicalisering. Op de avond vóór de aanslag zou hij witheet zijn geworden toen hij hoorde over de wedstrijd.

Vandaag, tijdens het slot van het proces, sprak voorzitter van de rechtbank het vonnis uit.

De rechter velt het vonnis voor Jawed S. © NOS / AD

X