Menu Sluiten

Verdachte van gedwongen prostitutie langer vast

De Bulgaar D. die nu ruim een jaar in voorarrest zit, bleef vandaag in de Amsterdamse rechtbank zijn schuld ontkennen.

Buiten is het al dagenlang boven de 30 graden. Toch is het, gelukkig voor de rechters, Officier van Justitie en de advocaat, allen gekleed in zwarte toga, binnen in de zaal koel. Ook D. zelf ziet er redelijk dik gekleed uit in een lange spijkerbroek en donkerblauwe jas. Hij is, net als op de vorige zittingsdag, goed geschoren.

D. is in 1968 geboren in een kleine plaats in Bulgarije, zo’n 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sofia, niet ver van de Griekse grens. Hij zou drie vrouwen, waarvan twee zussen, gedwongen geprostitueerd hebben.

Vandaag staat centraal de vraag of het voorarrest van de verdachte moet worden verlengd of niet. Het OM pleit vóór verlenging, de advocaat van D. is het daar niet mee eens. Zij zegt dat de vooruitzichten bij een vrijlating, al dan niet met beperkingen, gunstig zijn. Een Bulgaarse vrouw die in Nederland woont heeft hem gevraagd bij haar te komen wonen en een kennis van de verdachte heeft hem een baan aangeboden bij diens bedrijf. Hij zou dus zó een huis en werk kunnen krijgen. Beide personen zijn tegen het licht gehouden, ze hebben geen strafblad.

Het hotel waar de prostitutie plaatsvond stond bekend als een plek “waar de prostitutie welig tiert” volgens de Officier van Justitie. Maar de hoteleigenaar wil doen geloven dat zijn hotel alleen voor toeristen is. Hij ontkent D. ooit in het hotel te hebben gezien, maar hij kende hem wel.

Een vrouwelijk slachtoffer moet nog gehoord worden, maar het OM heeft moeite haar te vinden. Ze verblijft op dit moment in de VS. Dat is een reden om D. langer vast te houden, vindt de Officier. De advocate voert aan dat juist omdát ze in het buitenland verblijft, D. haar niet ‘zomaar’ op kan zoeken en dat dat dus géén grond is van langere vasthouding. De vader van de verdachte, die in Bulgarije woont, is ernstig ziek, D. zou graag naar hem toegaan. Desalniettemin zou hij zijn paspoort in willen leveren als de rechter daarom vraagt.

Daarnaast heeft D. in Nederland geen strafblad. Hij is wel gearresteerd in Oostenrijk, waar hij verdacht werd van drugssmokkel, maar dat heeft geen strafblad opgeleverd. Ook in Bulgarije heeft de man geen ‘juridische documentatie’.

D. heeft zich altijd beroepen op zijn zwijgrecht, ook vandaag zegt hij niet veel. Hij vraagt zich hardop af waar zijn geld dan is, als hij de vrouwen onder druk heeft gezet. “Ik ben nooit veroordeeld, ook niet in Bulgarije” zegt hij.

“Een leugendetector zou hier heel fijn zijn. Ik ben onschuldig!”

Uitspraak van verdachte D.

Volgens het OM heeft D. nooit reguliere inkomsten gehad. Zijn geld kwam uit de prostitutie of uit drughandel. Het OM stelt dat D. bekend staat als pooier, ook al is hij er niet voor veroordeeld.

Ondanks het betoog van de advocaat veegt de voorzitter alle bezwaren van tafel. Het recidivegevaar blijft, volgens de voorzitter van de rechtbank, onverminderd hoog. Over de zieke vader is niet eerder gesproken en is dan ook geen grond de verdachte vrij te laten. Ook moet er nog een slachtoffer worden gehoord. “Het onderzoek gaat traag, maar het gaat vooruit.” zegt de voorzitter. D. moet dus blijven vastzitten. Op 15 oktober gaat de zaak verder.

X