Menu Sluiten

Briefje leidde naar verdachte van aanslag Utrecht

Gökman T., de man die verdacht wordt van de aanslagen in Utrecht, heeft in de gestolen auto een briefje achtergelaten. Op dat papiertje stond de naam en adres van Gökman. Mede door dat briefje is de verdachte achterhaald.

Op het briefje, een stukje papier dat is afgescheurd van een brief van de reclassering aan Gökman, stond zijn naam en adres. Erop geschreven stond een tekst dat deed vermoeden dat zijn motief een terroristische was. Volgens verschillende bronnen dichtbij het onderzoek stond er een groet op “aan mijn moslimbroeders” en “Allahoe Akbar”.

Dat heeft het AD vandaag bekend gemaakt. Eerder meldde verschillende media dat de verdachte is getraceerd aan de hand van een internet-betaling op een mobiele telefoon.

De woorden “Allahoe Akbar” betekenen ongeveer “God is groot” of “God is de grootste, de belangrijkste”. Hoewel het een algemene uitspraak is uit de Islam, de woorden staan op de vlag van Irak, worden de woorden steeds meer in verband gebracht met Islamitisch extremisme.

Om het bewijs in de strafzaak tegen de verdachte zo sterk mogelijk te maken, is aanvullend bewijs belangrijk. Zo zouden deze twee sporen die naar de verdachte leidden, het briefje en de internet-betaling, beide van groot belang kunnen zijn.

Overigens werd de eigenaar van de auto niet gedwongen uit de auto te stappen. Dit werd eerder wel gesuggereerd door verschillende media.

X