Menu Sluiten

Brandstichtster voor de rechter

De rechtbank van Utrecht heeft vandaag uitspraak gedaan tegen een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein. Zij was eind vorig jaar betrokken bij vijftien autobranden in Utrecht en Nieuwegein. Ook gooide ze een steen door de ruit van een rijdende autobus en door de ruit van een woning.

De vrouw werd veroordeeld tot jeugddetentie van acht maanden. Ze krijgt ook jeugd-tbs.

Samen met twee jongens, maar soms ook alleen, stichtte ze de branden.
In de maanden november en december van het vorige jaar woedde een grote hoeveelheid autobranden in Utrecht en Nieuwegein. In totaal gingen vijftien auto’s in vlammen op.

Het drietal maakte zich, begin november 2018, ook schuldig aan het gooien van stenen naar een rijdende bus. Daarbij raakte niemand gewond, al kreeg een passagiere de steen wel tegen haar hoofd. Volgens een meisje dat in de bus zat klonk een harde knal toen de steen de bus binnenvloog. “Het leek wel een glasbom”. De steen, een witte kiezel van enkele centimeters doorsnee, zou zijn gegooid vanaf een skatebaan.

Een passagier maakte deze foto van de gebroken ruit in de bus © Twitter

De verdachte was op het moment van het steen gooien 19 jaar oud. Dat betekent dat ze op het moment van de feiten meerderjarig was. Toch heeft de rechtbank besloten de jonge vrouw volgens het jeugdstrafrecht te berechten. Dat heeft te maken met de persoonlijkheidsstoornissen van de vrouw. Verschillende deskundigen, de officier van justitie evenals de advocaat van de vrouw waren het daar over eens. Op deze manier zijn er betere behandelmogelijkheden voor de vrouw mogelijk.

De PIJ-maatregel, ook wel jeugd-TBS, die de vrouw kreeg is onvoorwaardelijk en geldt voor drie jaar. Als het noodzakelijk is, kan deze worden verlengd.

X