Menu Sluiten

Baby-verwisseling in Canada

In Canada is voor de tweede keer in één jaar een geval van baby-verwisseling in hetzelfde ziekenhuis naar voren gekomen.

Leon Swanson en David Tait werden ruim veertig jaar geleden vlak na elkaar geboren in het Norway House-ziekenhuis in het midden van het land. DNA-onderzoek heeft nu aangetoond dat de twee als baby zijn verwisseld en aan de verkeerde ouders zijn meegegeven. Dat maakte CBC News bekend.

De slachtoffers van baby-verwisseling tijdens een persconferentie, Leon Swanson (l) en David Tait

De twee mannen zijn goed bevriend met elkaar, ze zijn samen opgegroeid. Van hun kindertijd af aan viel op dat ze meer leken op de ouders van de ander. Er werden jarenlang grappen gemaakt dat ze bij de geboorte waren verwisseld. Nadat eind vorig jaar een eerste geval van baby-verwisseling aan het licht was gekomen in hetzelfde ziekenhuis waar Tait en Swanson werden geboren, lieten ze ook een DNA-test doen. Toen ging het ook om twee jongetjes die ook in 1975 waren geboren.

De Canadese autoriteiten hebben geschokt gereageerd. Eric Robinson, een lokale bewindsman en woordvoerder, staat de mannen bij. Hij zei dat één incident ‘een vergissing kan zijn. Maar een tweede geval duidt op een misdrijf’. Robinson sluit niet uit dat er misschien nog meer gevallen zijn. Bij het geval dat vorig jaar bekend werd gemaakt noemde hij het ‘een geval van gestolen identiteit van twee onschuldige kinderen. Ik heb veel verhalen gehoord in mijn leven, maar nog nooit van zoiets als dit. (…) De levens van Luke, Norman en hun families zijn voor altijd uit elkaar gerukt door deze fout.’ zei Robinson.

Norman Barkman, één van de twee mannen die eind vorig jaar in het nieuws kwamen met de verwisseling, zei tijdens hun persconferentie dat ‘het moeilijk is. Ik wil gewoon weten wat er is gebeurd.’ Monias, de andere man, is blij nu de waarheid te weten. ‘Er waren wel altijd geruchten en grappen. Ik nam ze niet serieus, tot nu.’ De Canadese minister van Gezondheid, Jane Philpott, had vorig jaar na de bekendmaking een onderzoek aangekondigd. Dit tweede geval neemt ze mee in het onderzoek. Ze is ‘zeer bezorgd’ over deze twee verwisselingen.

In Canada wonen circa 35 miljoen mensen. Norway House, Canada, heeft ongeveer 5.000 inwoners. De vier mannen die betrokken zijn bij de verwisseling zijn allen Cree-indianen.

X